Het wok med basilika, chili, vitlök…med nudlar, ris eller som den är. Idag blev det med risnudlar.

Man kan nog säga att nudlar och stekt ris är thailändskt pyttipanna…fast mycket godare eftersom jag gillar inte alls pyttipanna med potatis.

Idag har jag inte lämnat hemmet då Tilda har bokstavligen suttit eller sovit på mig. Det fick bli vad vi hade i kylen…och vi hade en del att rensa ut eller bör ätas upp. Massor med chili och vitlök som alltid…och thai sweet basilika så det fick bli en variant av ”pad kee mao” eller ”drunken wok” som det heter på thai.

(Phad/pad = wok, Khi-mao/kee-mao = ett fyllo, mao = alkoholpåverkad). Denna rätt innehåller ingen alkohol men vi kalla denna rätt för pad khimao för det är super spicy i vanliga fall. Alla fly fältet så får chili-vitlöksmixen åker i den heta oljan i stekpannan och bildar en arom som får alla att nysa ihjäl.

Behöver ni recept på detta? Det är super enkelt!!! Jag vet att jag har varit stenhård med Pad thai och de vill jag att man ska göra rätt, annars får pad thai inte heta det. Pad khimao liknar pad krapao (basilika wok) som innehåller vitlök,chili och basilika. Övriga ingredienser kan man variera som man vill.jag gillar med seafood eller kyckligfärs.

IMG_8921.JPG
Risnudlar i blöt, färska chili och vitlök som jag har mortlat, riktig unga bambuskott (ej i burk), shitakesvampar och thai sweet basilika. Precis som på bilderna, behövs inget mer än kryddingen. Krydda med ljus sojasås, ostronsås och jap.risvinäger som är lite söt, det dämpar hettan lite. Glöm i te plocka basilikabladen.

IMG_8922.JPG

Mortla chili och vitlök. Hetta upp stekpannan, fräs chili-vitlöken i oljan, i med skaldjur, svamp, bambuskott å rör runt. I med risnudlar och såserna å en skvättvatten. Stäng locket om du har, annars sänk värmen. Smaka av. Det ska vara salt, hetta å sötma på samma gång. I med basilika så får du lakritsaromen också. Klart.

IMG_8920.JPG

Enkelt och gott.
Jagat bort förkylningen kan jag säga, då vi fick snyta en hel del. Tilda åt också men utan chili.