Många barnsfamiljer har oftast undvikit att gå på restauranger när barnet/barnen är små. Det är nog mest för att det verkar skitjobbigt och förmodligen jobbigare för bordgrannen. Många förälder blir nervösa eller känner sig lustiga och många kanske bryr sig inte alls om omgivnng och vad andra skulle tycka och tänka. Själv kan jag känna så, särskilt när vi går på restaurang efter kl.18.

Igår var vi på Hos Pelle med Måns föräldrar, Tilda som är över 1,5 år, kusinen Philip 1 år och hans föräldrar. Det gick faktiskt jättebra även Philip brukade inte kunna hålla fingrarna borta och Tilda vill oftast springa runt och undersöka. Nu är Tilda i den period där hon har blivit blyg (första 15-30 min) och Philip testar sin röst och ordförråd.

 

image

 

Vi fick sitta i ett rum med 8 par och ni kan tänka er… Tilda satt fin i barnstolen och den hade två träkulor å hon verkligen undersökte de å snurrade å snurrade. Det lät ju. Jag tittade omkring och fick lite blickar. Sade till Tilda med “Sssshhhh”. Klockan var 18. Hon satt fin och åt sedan sin potatismos. Hon geggade lite runt munnen men ville äta själv och höll sig sysselsatt med mosen rätt länge, helt ok. Hemma så får vi alltid bada henne efter varje måltid. Det flöt på och inga konstigheter, wow. När klockan var 20:30 då var det dags att gå. Då blev Tilda pigg och testade våra gränser, sparkade på bordet och kom åt lite glas å annat. Inget gick sönder men det blev så klart massa ljud. Blickar igen.

Nu gick vi till en restaurang som lilla Philips föräldrar är stammisar och restaurangen accepterar barn. Det är inte alla restauranger som gör det. Alla restauranger MÅSTE INTE välkomna barn! Det har varit jättesvårt att få bord igår på de flesta restauranger om man vill komma kl.19. Egentlgen är 17:30 en bra tid flr barnen så vi bokade det istälket och det får bli så i fortsättningen då vi kommer ha 3 barn när kusin nr2 kommer. De gångerna som vi har fått bord 19:30 så kommer inte maten förrän 20:30-21. Vissa gånger var det jobbigt att ha med Tilda och Philip. Därför har det blivit restauranger runt Linné då Philip bor där å hans mamma pappa kan pysa hem med honom om han skulle bli jätteledsen. Han har inte skött sig så bra har vi hört t ex att han snodde smörskålen från bordgrannen och slängde deras lingonskål på golvet. Ser det framför mig men säkert inte så kul just då. Föräldrarna var inte snabba nog. Om de var nervös efter det, det tror jag. När man är fler som vi var igår var det inte lika illa. Mindre nervösa föräldrar.

Varför ska man behöva känna sig så? Man måste också kunna gå på restaurang med sina barn. Förstår att många skulle jubla om krögarna får förbjda barn på restaurang efter kl. 18. Många kanske har sett fram emot en trevlig ute kväll, middag med älsklingen eller föräldrar som hade barnfritt å ville roa sig… utan att höra grannens barn skrika å ha sig.

Det är också kanske därför måååånga restauranger i Göteborg kör nu endast drop-in och ej bordsbokning. Inte en chans då att en barn familj eller ett stort sällskap som vi var igår skulle få platser bara genom att knata in. Det är bara vända på klackarna vid entrén.

Jag som barn (i Thailand) gick jätteofta på restaurang och jag menar inte gatukök på trottarkanten. Thailändarna gillar att äta ute och de flesta ställen välkomnar barn med öppna armar. Kommer det ett stort sällskap utan att har bokat, inga problem, allting fixar sig. Barnmenyer fanns inte heller men många thairätter är barnvänliga…. Ja det är inte bara curry och heta smaker.

Måns mamma berättade att de gick aldrig på restauranger när barnen var små men å andra sidan har hon 4 barn. Hade det varit i Thailand så skulle hon har haft med sig 2 nanny om hon skulle få äta nåt själv hehe

 

Hur känner ni med att gå ut på restaurang med ert/er små? Berätta gärna, inget är rätt eller fel här.