Nu undrar många vad som har hänt och jag har varit mycket tyst i flera 

Igår kl.14:30 kom vi till barnakuten i Halmstad. Vi sökte upp vården för att Tilda hade spytt igen men jag misstänkte att det var pga. vätskebrist efter förstoppningen. Tyvärr fick vi inte något recept på bättre medicin som vi hade hoppas pga olika län(!!!) och det måste komma från en barnläkare i Göteborg. Vi har ALDRIG tidigare sökt vård på akuten med Tilda och en gång på vårdcentralen för en långvarig förkylning.

Så vad som har hänt… En liten recap. 

På Midsommarsafton. På morgonen lyckades jag få Tilda att bajsa ut en jätteberg med hjälp av Klyx lavemangen. Efter det blev hon utslagen och sov rätt mycket. Hon piggnade till när Emma-familjen kom och hon var uppe och lekte men ville gå lägga sig emellanåt. Det var på kvällen hon blev sig själv igen och åt middag som hon brukar och glass med jordgubbar därefter. Igår åt hon lite yoghurt till frukost och vi vuxna hade brunch och då åt hon amerikanska pannkakor. Det var runt 12 och en timme senare kräktes hon upp allting. När hon kräktes heladan i torsdags var det mest vätska och inget luktade kräk. Det var vätska och mat som inte fick plats pga att hon var rejäl förstoppad. 


Då påbörjade vi processen att försöka få med Tilda till barnakuten även jag tyckte inte att det var akut. Hon hade ju inte fått behålla nåt mat på morgonen och har druckit dålig, blev illamående efter att hon hade lek hela förmiddag. Som väntad vägrade hon att följa med men jag lyckades efter 1,5 tim övertalning. Först provade vi när hon hade somnat och försökte bära med henne till bilen. Det blev bråk och hysteri när hon vaknade till och sprang tillbaka in gråtande. När hon hade lugnat ner sig så lockade jag med henne att följa med hennes stora ”Björnen” och ”Dockan” att gå till doktorn för de hade också magont. Då kunde hon till och med sitta kvar i bilen en bra stund. Med 10 min bilresan till Barnakuten och med två nummer kö kändes det ju bra men det hela tog ändå 2,5 tim från att vi fick vänta, och berättade om orsaken till besöket för 3 olika innan de ville ta prover. 

  1. Receptionisten, som skulle bedöma vem vi borde träffa. När vi sa att Tilda kräktes så ville de väl isolera oss.
  2. Distriktssköterskan, som också bara frågade och sedan sade ”vi bokar en tid med läkaren för observation”. Vi väntade kvar rätt länge tills vi jag var tvungen att fråga receptionen vad det innebar med att ”boka tid” för det tid så himla tid. Jo, att vi skulle vänta kvar i rummet. Sedan kom disktriktssköterskan tillbaka och tyckte att vi kunde vänta på läkaren i nästa väntrum och det tog då bara 5 min innan läkaren kom. 
  3. Läkaren. Hon ropade upp Tilda och sa att hon hade ropat i en timme!!! Hon klagade högt att ingen hade hämtat in oss. Tilda blev jätteledsen när läkaren kom och fick sitta i pappas knä hela tiden. Läkaren ville kolla om Tildas tunga var vit och det fick hon knappast. Hon fick känna på magen och buken var jättemjuka (för den stora bajsproppen var borta). Sedan fick Tilda välja en ring och ett klistermärke som hon höll i hela tiden. 
  4. Sjuksköterskan. Tilda blev stickad i fingret för att ta blodsockerprov. Hon hade ingen feber och kissprov gick det inte att få. Vi fick Tilda att dricka lite jos och hon var villig att kissa men jag fick absolut inte fånga hennes kiss. Jag försökte så klart och fick bara några droppar så det gick inte att kolla kisset om hon har urinvägsinfektion mm. 

Sjuksköterskan pratade mycket med oss om detta med förstoppningen, att hon kände igen allting så jäkla mycket eftersom hon hade gått igenom det med hennes son. Att det är tröttsamt, lång process och ett heltidsjobb med detta. Barnet kan utveckla personlighetsstörningar. 
Hon berättade även att Laktulos som vi har gett Tilda är inte riktig bra då man ska ta sin dos dagligen och det tar längre tid att verka och det ger mest gaser och magen blir bubblig. Movicol i pulverform är bättre och kan användas också dagligen men det är på recept. Microlax är bara tillfällig ”propplösare” och kan göras ont eftersom det skulle bara ta 15 min för verkan men det hände ju ingenting för Tilda. Klyx gör också ont då det är lavemang på 120 ml/250 ml. Resulax skulle vara bättre men jag kommer inte ihåg vad eller hur den gör exakt, och det är också på recept. Suck.

Sjuksköterskan sade att de pratade om att vi skulle få med Movicol eller recept på Movicol men här sket det sig (ursäkta språket) och vi kom hem tomhänta. För att Tilda är inskriven i Göteborg! 

Så vi får ta tag detta med vården, träffa barnläkaren och kräva att de ska utreda Tildas förstoppning på allvar. Kan säga att 1177, Familjeliv, Barnakuten.se är kanon när man behöver info och råd.