I fredags var det ju Alla Hjärtansdag. Hur många firade, blev firad, uppvaktad… eller bojkottade i protest? Jag nöjt av att fika med en vän och åt ostron ensam till middag!

Jag kan berätta att jag firade inte något och var ensam, självvalt dessutom. Det är sportlov och efter många om och men så bestämde jag ändå som jag tänkte från början att jag inte skulle följa med upp till Mora. Det finns snö i Mora och Måns ville träna inför sin första Vasaloppet. Barnens farmor följde med istället.

Så jag planerade att laga en del maträtter, handlade en massa MEN det blev inte något storslaget matlagning. Jag ville bara vila. Att äta själv har jag heller inga problem med men att laga mat till sig själv är ju lite mycket jobb. Så jag tänkte inte laga så mycket mat i fredags men ville ändå avnjuta något festligt. Ostron!

Ostron för en på Alla Hjärtansdag

Jag älskar ostron och det bästa är att jag får allt för mig själv haha! Grannen var barnfri och det blev ingen dejt så hon låg och jäste på soffan också, dock tackade hon nej och hon dricker inte heller vin. Mer till mig haha! Men jag kunde så klar inte bara ställa mig och öppna ostronen och pressa lite citron över även det är det enklaste. Så klart måste jag pimpa mina ostron… och jag blev extra glad att det låg 13 ostron och inte 12 i lådan haha!

Ostron med seafoodsås och tillbehör

Så klart ska det finnas lite tillbehör. Jag gillar att är ostron som den är men med att klämma en skvätt citron eller tabasco över är också gott, lika så med sherryvinäger med finhackad schalottenlök.

Recept

1 kagge ostron (12 st)

Seafoodsås
Havssalt
1-2 klyftor vitlök
1-5 thai chilifrukter (mer om du törst)
1 rot av koriander (kan uteslutas)
1 nypa koriander (finhackade)
2 msk citron(lime (pressad)
1 msk fisksås
1 msk palmsocker (1/2 kaka hyvlade) alt. rårörssocker

Tillbehör
Namprik pao (rostad chilipaste)
1-2 vitlöksklyftor (finskivade)
2-3 små chilifrukter (finskivade)
1 citrongräs (finskivade)
Koriander (bara blad)
Citronklyftor
Friterat lök

Seafoodsås

Mortlar och krossar korianderrot och chilin med lite salt, sedan vitlök och tar lite mer salt om det behövs. Använda en kniv och hyvla palmsocker med, sedan mortla ihop med chilin, tillsätt citron/lime och fisksås i den ordningen. Det är viktigt att smaka av!

Såsen ska vara mer syrlig än söt och sedan kommer sältan. Men alla gillar olika. Är såsen för stark så i med mera socker. Måste man ta palmsocker? olika socker ger olika söthet. Visst kan de använda vanlig strösocker också men rårörssocker eller palmsocker ger en rundare sötma.

Här kan du även läsa receptet på seafoodsås som jag skrev om tidigare – här!

Servera ostronen med seafoodsås eller kör med tillbehör. Thaistyle ostron kör vi i först lite av den söta rostade chilipasten, ta i sedan lite färsk chili och vitlök, citrongräs, friterat lök för crunch och koriander att toppa med. Pressa sedan över lite citron/lime.

Enjoy! Berätta gärna om du har testat!