Osso buco al pomodoro med saffranrisotto

Lästid: 3 min

1 dec och här kommer receptet från helgens brakmiddag! Osso Buco al pomodoro – kalvlägg i tomatsås!

Klassiskt och sååå gott! Något jag kan rekommendera att laga till själv hemma en grå regning dag. Avnjuta rätten med ett gott sällskap och goda viner! Och ja…så många viner vi hade till och eftersom jag inte drack så det blev faktiskt bara EN flaska rött vin som gick åt i lördags, inte för att jag skulle dricka en flaska själv annars hehe…

Osso buco görs på kalvlägg med märgben som den ska. Tekniken är att man panerar kalvläggen i vetemjöl, bryner och bräserar i vitt vin. Sedan låt de gotta till sig ihop med de klassiska grytgrönsaker och kryddor som blekselleri, morot, lök, vitlök, lagerblad och timjan. Allting får macelera några timmar i tomatsås. Rätten severas med polenta eller risotto plus gremolata. 

Vill man så kan man göra en Osso Buco a la Milanese med smaker av gremolata i rätten dvs vitlök, persilja och citron och sedan serverar med gremolata i olja eller utan olja om man vill. 

IMG_2369

Ingredienser, 6 portioner

6 kalvlägg, 2-3 cm tjocka
Vetemjöl, för panering
1 gul lök, tärna 1 cm
2 blekselleristjälkar, skiva 1 cm
2 stora morötter, tärna 1 cm
4 klyftor vitlök, skiva
1 apelsin, saft ur
2 burkar skalade tomater, hacka
2 msk tomatpuré
2 tärning Kalvbuljong (1L buljong)
3 dl vitt vin
3 Lagerblad
Persilja, hacka
Timjan, hacka
S & P
Olivolja/rapsolja
Smör

Tillagning
Skala och hacka morötter, lök, vitlök och selleri. Fräs i olja tills grönsakerna har fått färg och ta av från värmen.

Mjöla, peppra och salta köttskivorna, bryn de i stark värme i smör eller olivolja. Vänd ofta. Ta köttet från stekpannan och slå på vitt vin och koka ur köttsaften.

Hacka skalade tomater grovt. Späd stekskyn med kalvbuljongen och lägg i hackad persilja, timjan, lagerblad och de hackade tomaterna. Koka upp och smaksätt med salt och peppar. Lägg köttet i en gryta och häll över såsen. Koka i medelvärme cirka 3 timmar med lock. Tillsätt buljong vid behov så att det alltid finns vätska i grytan och täcker kalvläggen. Tillsist reducera vätskan i grytan till önskad koncistens genom att låta den sjuda utan lock fram till serveringen.  Vi körde 5 tim totalt.

IMG_2368

Serverad med risotto eller polenta som i italien…eller potatismos som en svensk 🙂

Risotto, 6 portioner

3 dl Avorioris
1 gul lök, hackad
1 dl vitt vin
1 L Hönsbuljong
2 pkt saffran
olja/smör
1 dl Parmesan ost, rivna + garnering

Hetta upp oljan, fräs löken och sedan tillsätt riset och fräs tills de blir glansiga, i med saffran och slå sedan på vitt vin. Låt vinet koka in och sedan ös på med buljongen då och då när den har kokat ner. Riset ska vara rinnig vid serveringen då de suger åt sig vätskan. Glöm inte parmesanost 🙂

För andra risotto-rätter finns i bloggen, se länk här!

Tags: No tags

Lämna en kommentar

CommentLuv badge