Jag förstår att det kan vara irriterande att se reklam och olika sponsrade inlägg i min blogg men de reklamen eller bannern som kommer upp är ingenting jag kan påverka då det är bloggportalen som styr. De borde egentligen betala mig för att jag bloggar hos de och de använder min blogg som reklamplats…

På senare tid, om ni har märkt, så har jag märkt ut de inläggen som är ett sponsrat inlägg eller samarbete med företag. Jag hoppas ändå att ni vill läsa de då jag skriver inget som jag inte står för eller uppmanar inte någon att köpa något. Skriver jag om en produkt som jag gillar som ingen har sponsrat mig så är det väl bara bra för det företaget. Men om ett företag kontaktar mig som flertal har nu gjort under Juletider så har jag faktiskt tackat nej till flera. Det var t ex “hej, jag kan gästblogga hos dig och tipsa dina läsare om ett toppen recept till julskinkan”. Det var en svensk från ett pr-företag i London. Jag kontrade med hon jobbar på ett pr-byrå för sin kund och att jag skriver mina recept själv! Det var inget snack om vad jag vinner på det. Visst kunde jag kontra med att jag skulle fakturera (har aldrig fakturerat företag) och de får skriva i  min blogg.

Då hade jag sålt min själ och mitt varumärke. Bloggen skulle bli opersonlig och snackar om att förstöra sin blogg. En annan frågade mig om att skriva nåt och bara länka nånstans till en spelsajt med Euro…nånting. Nej tack. Jag skulle säkert kunna slänga upp nåt som “vore kul att vinna pengar…och här på Euro…”.

image

Nu har jag bloggat i exakt två år och började på Minbebis. Bloggen startades dec 2013 och när vi kom hem från 3 månaders resa i Thailand i slutet av mars 2014 så rullade det på med ett och annat samarbete. Jag blev självklart glad över att företag kontaktade just mig. Jag tackade ja till allting då och det var mindre samarbeten som t ex produkttester.

Jag frågade själv efter samarbeten hos olika företag men jag fick mest nej. Det är såklart lite snopet när jag tycker att jag gör att bra jobb med t ex om mat och recept jag vill förmedla och försöker bli bättre på att fotografera. Men ingen ville sponsra mig och sedan poppade produkten jag frågade om hos mina bloggkollegor. Surt ja. Vissa bloggar inte ens om mat men blev tillfrågad istället “vill du testa produkten?” Typ så ja. Allting är inte glam och gratis. Det företaget bad mig komma tillbaka om ett år med 50 asiatiska matrecept, som de sedan kan använda! Ni hör. Nej jag är inte bitter. Jag blev förbannad och mailade företaget vad jag tänkte. Det kommer i alla fall inte bli något samarbete med de nu fy fy på dem!

Många bloggare är nog också rädda för att inte få samarbete om de inte skriver bara positiva saker. Är det en produktrecension så är det ju på både plus och minus. Många bloggare sponsrade sönder sin blogg eller när de får ett samarbete med t ex ett stort flretag med barnprodukter så blir de giriga och plockar på sig allt.

Jag skriver precis som jag vill och vad jag vill i min blogg. Jag tar inte in någon sponsor mer än cad jag hinner eller klarar av att blogga om. Jag skriver ut också om det är ett sponsrat inlägg och samarbete med något företag. Alla bloggare gör inte det. Men det blir nog ändringar på nu.

Konsumentverket hur kommit ut med “Vägledning om marknadsföring i bloggar och andra sociala medier” för just bloggare! Den såg jag förra veckan och det var inget nytt för mig. Vissa punkter är lite löjliga som att man ska vara övertydlig genom att highlighta rubriken med bakgrundsfärg för texten “REKLAM” eller “SPONSRAT INLÄGG”. Det går inte heller att göra i min blogg då det är begränsat vad vi på Loppi kan göra.

Det är många unga som säkert inte förstår eller är osäkra på vad lagen säger. KO säger inte att man inte får tjäna pengar på sin blogg eller i någon kanal i sociala medier men det är bra att man läser på och inte strunta i lagen. Detta skapar även trovärdighet för sitt varumärke.  

image

Nu när det Juletider och det kryllar om tävlingar på t ex Instagram så har jag sett hos flera tävlingshållare som inte har läst på lotterilagen t ex “tagga en vän = 1 lott”. Det är förstått inte tillåtet och även det blir en lottdragning så har man gjort det tydligt för Farbror Blå och skjutit sig själv i foten.

Min blogg är om familjeliv, Tilda, mat och annat skoj som jag vill dela med mig. Det är superkul att ni vill läsa och följa mig. Stort tack till er och hoppas att ni vill fortsätta hänga hos mig. 

Till företag: ni är välkomna att kontakta mig för ett samarbete men jag garanterar inte att jag kommer skriva som ni vill.