loader image

thaimorsan logo

Vill du komma i kontakt?

Har du frågor om recept, samarbete eller annat?

hej@thaimorsan.se

 

Facebook

Nua pad namman-hoy (wokad biff med ostronsås)

Nua pad namman-hoy (wokad biff med ostronsås)

Den här maträtten är ett önskemål från en gediken följare till mig på Instagram.

Hon blev sugen på biff med ostronsås och letade hos mig men hittade inget recept. Det var inte så konstigt för jag hade ju inte skrivit något om maträtten. Ibland tänker jag att det är ju så lätt och variation är många så det är “bara släng ihop” som många gärna beskriver när de lagar en thairätt.

Att bara slänga ihop något händer oftast när jag lagar något till mig själv och ibland vid kylrensning. När jag lagar mat för andra och särskilt vid middagsbjudningar så lägger jag en hel del tid, omsorg och tanke bakom. Lika så med att ta hänsyn till allas kost… jobbigt om jag skulle ha en keto/lchf och vegan under samma middag hahah!


Superenkelt biffrätt men välj bra köttbit!

Det är superenkelt att tillaga denna maträtt och det går fort.

Det är viktigt att välja en köttbit som är mör t ex oxfile, och sedan kan man variera med olika grönsaker. Det brukar vara biff i kombination med vårlök/gräslök, lök och spansk peppar. Sedan vill man köra med svampar, blekselleri stavar, röd paprika så är det inte konstigt. Vill man ha ingefära så var sparsamt, annars heter det Nua pad king.

Det finns som sagt många variationer men principen med köttet är samma. Att man först marinerar köttet med ostronsås såklart.

Sedan kan man leka loss med sojasåser t ex söt svart soja som ser en sötma och färg. Jag använder Maggi seasoningsås också för den kör vi mest hemma. Vitpeppar och vitlök absolut. Tapiokamjöl eller Maizena som binder ihop vätskan och gör att såsen blir lite tjock.

Bikarbonat som mörningsmedel

Vissa kör i lite bikarbonat för att möra köttet. Man märker direkt om köttet har gått igenom en mörningsprocess för köttet får en annan koncistens och lättare att tugga. Vissa tycker att det är gott och andra som min kära sambo gör inte det. Har man inga bra tänder så är det nog bra att möra med bikarbonat hehe.

1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver

Kött, grönsaker och sås
Det är inte så mycket mer än kött, två olika grönsaker och såsen blir det per automatik i och med man har redan marinerat köttet, gett det lite värme i stekpannan, i med grönsakerna och sedan kanske lite vatten om man tycker att det är för lite sås. Man får avgöra själv för alla gillar olika, en torrare wok eller såsig sådan.

Innanlår funkar fint. Välj kött som är mör och skär i tunna skivor då det ska går fort att woka ihop.


Nua pad namman hoy

Wokad biff med ostronssås, vitlök, vårlök, spansk peppar

Recept

Ingredienser
400g nötkött (t ex. oxfilé, entrecôte, innanlår), tunna skivor

5-10 st Svamp (t ex champinjoner, skivade alt. ostronskivling, dra strimlor)
1 st Vårlök, skär 5cm bitar
2-3 st Spansk peppar, skivade på snedden
(sesamfrö)
Olja för stekning

Extra smaksättning
Ostronsås
Maggi
Sweet soy sauce (var försiktig då den färgar maten)
Sesamolja
Vitpeppar/svartpeppar

Marinaden
3-5 msk ostronsås
1 msk Maggi (seasoning sojasås)
1 msk söt svart sojasås (sweet soy sauce)
3 klyftor vitlök, pressade/finhackade
1 tsk Maizena
1 tsk Sesamolja
(En kvätt sprit)
(1 tsk Bikarbonat alt. 2 tsk bakpulver)

Så gör du:

Skär köttet i tunna skivor och marinerar gärna köttet över natten eller 1-4h i kylen beror på ditt val av kött om du behöver möra länge med bikarbonaten.

Ta sedan ut köttet från kylen minst 30 min före tillagningen. Då hinner du preppar grönsaker under tiden.

Hetta upp oljan. Rapsolja tål inte högtemperatur så när oljan är riktig hett så lägg i köttet och woka. Tar du allt kött på en gång kommer värmen i stekpannan ner i temperatur så du kan behöva höja värmen för att köttet inte blir kokta.

Smakar av. Bättra på med såserna.

Precis innan köttet börjar bli klar, får lite rosa kärna så lägg i grönsakerna och stäng av värmen. Sparar lite grönsaker som spansk peppar och vårlök till den sista touchen och garnerar med vid serveringen.


Lär dig lite thai!

Nua pad namman-hoy dvs wokad biff med ostronssås, rak översättning.
Nua = kött, nötkött (prefix för kött)
Pad = wok, att steka maten snabb i högvärme
Nam/naam = vatten, vätska
Namman = olja
Hoi/hoy = mussla (prefix för alla typer av musslor)
Namman-hoy = ostronsås
King = ingefära


Nua pad namman hoy

Wokad biff med ostronsås. En superenkel thaimaträtt med få ingredienser. Serverar gärna med ris eller nudlar!
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid10 minuter
Marinering i kylen 1 – 4 tim1 t
Total tid20 minuter
Måltid: Huvudrätt, Middag
Kök: Asiatisk, thai
Keyword: biff, ostronsås, sojasås
Portioner: 4 pers
Författare: Siranee | Thaimorsan.se

Ingredienser

  • 400 g nötkött oxfilé, entrecôte, innanlår, tunna skivor
  • 5-10 st Svamp champinjoner, skivade alt. ostronskivling, dra strimlor
  • 1 st Vårlök skär 5cm bitar
  • 2-3 st Spansk peppar skiva på snedden
  • Sesamfrö rosta gärna innan
  • Olja för stekning

Marinaden

  • 3-5 msk ostronsås
  • 1 msk Maggi seasoning sojasås
  • 1 msk Söt svart sojasås sweet soy sauce
  • 3 klyftor Vitlök pressade/finhackade
  • 1 tsk Maizena
  • 1 tsk Sesamolja
  • 1 tsk Bikarbonat alt. 2 tsk bakpulver
  • (En kvätt sprit)

Extra smaksättning

  • Ostronsås
  • Maggi
  • Sweet soy sauce var försiktig då den färgar maten
  • Sesamolja
  • Vitpeppar/svartpeppar

Instruktioner

  • Skär köttet i tunna skivor och marinerar gärna köttet över natten eller 1-3h i kylen beror på ditt val av kött om du behöver möra länge med bikarbonaten.
  • Ta sedan ut köttet från kylen minst 30 min före tillagningen. Då hinner du preppar grönsaker under tiden.
  • Hetta upp oljan. Rapsolja tål inte högtemperatur så när oljan är riktig hett så lägg i köttet och woka. Tar du allt kött på en gång kommer värmen i stekpannan ner i temperatur så du kan behöva höja värmen för att köttet inte blir kokta.
  • Smakar av. Bättra på med såserna.
  • Precis innan köttet börjar bli klar, får lite rosa kärna så lägg i grönsakerna och stäng av värmen. Sparar lite grönsaker som spansk peppar och vårlök till den sista touchen och garnerar med vid serveringen.
Summary
recipe image
Recipe Name
Nue pad namman hoy - wokad biff med ostronsås
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 kommentarer om “Nua pad namman-hoy (wokad biff med ostronsås)

    1. Hej, jag gillar Bellora hotelsrestaurang på Avenyn med inriktning på italienskt och Isabell på Teatergatan som en fisk & skaldjursrestaurang med goda viner. Gillar vinbarer men är annars inte stammis någonstans. Moon thai funkar alltid men trångt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge