Tilda säger det nu som en mantra…”mamma, vi har ingen skinka! Nu har vi ingen skinka. Varför gav du bort skinkan till hon?

Igår var vi ute hela dan barnen och jag. Vi handlade på vägen hem och hade barnvagnen full med frukostmat. När vi kom ut så ropade en tiggerska. Hon pekade på barnvagnen och gjorde gester som jag fick det till att hon vill äta. Jag gissade vad var det hon vill ha från barnvagnen… ”dricka?”. Hmm. Ok. Hon fick en av 3-pack Mer. Sedan ville hon ha nåt mer. Jag gissade…banan? Paprika? Hon ”skärade” med handen på en hand. SKINKA? Hmm. Ville hon ha en skiva? Inte fasiken öppnade jag paketet. Jag gav bort hela paketet av Pärsson Gourmet Rökt Skinka.


Tilda sade direkt ”Nu har vi ingen skinka!”. Så jag förklarade att ibland när man ser någon som är hungrig och frågar om mat så kan man ge. Jag sade att vi kan köpa ett nytt paket eller be pappa göra det på vägen hem.

Men vad skulle jag har gjort? Dra iväg barnen i ilfart och neka kvinnan mat och lär de vad? Folk som gick förbi tittade såklart och undrade.

När Måns kom hem och fick höra detta så tyckte han att jag kunde bara gå och säga nej. Enkelt. Jag sa till Tilda att jag inte hade pengar, kontanter alltså. Hon har alltid sett mig betala med kort (och då sade hon att pappa måste jobba :P). Ibland ger jag tiggarna småpengar, ibland lite att äta om jag har mycket. Sedan läste man att folk har försökt hjälpa tiggarna genom att ta med någon av de in i affären och fick plocka på vad de ville. Sedan läste jag att tiggarna bara slängde maten och fortsatte tigga pengar. Att det är pengar som gäller. Så att ta med hem till sin familj.

Jag skriver inte detta för att visa att jag är givmild och godhjärtad eller nåt. Jag är bara uppfostrad så att man ska hjälpa och dela med sig när man kan. Jag skryter inte om allt jag gör. Sedan råkar jag ut för sånna situationer som jag bara rycktes med eller ser jag ut som en sucker?