Visste ni att bebisar kan äta och andas samtidig? Det är inget man tänker särskilt på men som mamma så måste man vara ganska uppmärksam på allting som händer. 

När en bebis är täppt och snuvigt i näsan så blir det genast svårt för bebisen att äta. Prim är alltid täppt i näsan på natten och har svårt att suga. Hon blir oftast frustrerad och borrar in ansiktet i bröstet när hon vill äta men får inte riktig bra tag på bröstvårtan och då suger hon in mycket luft också. Hon har haft problem med nästäppan redan när hon var 2 veckor gammal. Jag är inte jätteorolig men jag tycker synd om lilla Prim när hon kämpar efter luft.

Prim sover på rygg (såklart) men hon gillar oftast att ligga på sidan. Jag trodde först att hon blir täpp och kall för att hon och jag ligger nära fönstret. Sedan provade jag stänga av ventilationen i lägenheten för att det kanske drog för mycket i sovrummet. Inatt sov hon och jag i Tildas rum men det blev inte bättre. Jag lade henne i högläge med en puffig kudde så att hon sov nästan sittande. Hon fick även sova på mage på mina bröst. Allt detta funkade till och från men det blev mycket upp på natten och ändra sovpositioner på henne. Vissa nätter lät hon jättemycket med näsan och grät för att hon inte kunde andas, äta eller sova. Det sista jag gör är att ta fram koksaltlösning i små pipett och ge henne några droppar i näsan. Det har jag gjort några gånger.

  

Sedan läste jag på Barnakuten.nu där en barnläkare bloggade och svarade på frågor. Just detta med nästäppa hos småbarn är vanligt då de har det trångt i näsan. Hon skrev att det räcker inte med några droppar koksaltlösning utan man måste köra en ”nästoalett-spolning” så att barnet får ut slem eller sväljer ner det. Gör man detta så slipper man söka sig till akuten i onödan. Skulle detta inte funka och barnet kan fortfarande inte andas då ska man söka vård. 

Det känns jättetaskigt att trycka in vätska i näsan på Prim men bättre det än med nässug för det kan skada plus att det är inte lätt att försöka suga ut snor med nässug. Tilda hatade nässug, tror ingen barn gillar det. Prim får ut snoret då och då när hon nyser men det är nästäppan som är värst. På dagarna är det inget problem med nästäppan. 

Det är mycket bättre med att spruta in bröstmjölken i näsan på barnet men har man inte det så är det koksaltlösning man ska ta av och det ska inte svida i näsan. Vill man koka själv så är det 0,7 ml salt  per 100ml vatten (1 kryddmått per dl vatten är alltså för mycket). Läs Barnakutens inlägg och kommentarer här!

Nu tar Prim igen sömnen och sover på mig. Hon har sovit så till och från sedan kl.5.