En liten skål med chili i fisksås brukar man få som tillbehör när man beställer en fried rice. Många thailandsresenärer har säkert stött på detta och många har undrat över vad det är. Det kallas Prik Namplaa eller Namplaa prik. Chili med fisksås eller fisksås med chili, så enkelt är det med thai.

Prik Namplaa eller Namplaa Prik… Vilket namn är rätt?

Min är en Prik Namplaa då majoriteten min lilla burk är prik dvs chili. Sedan har jag i vitlök, lime och man kan även ha i shalottenlök. Gillar man att tillsätta hettan i maten så ska du definitivt göra en burk Namplaa Prik

Recept

15 birdeyes chili, skivade
3 stora vitlöksklyftor, skivade/hackade
1 lime, pressad
Fisksåsen, att toppa upp.

Hållbarhet?

Den kan stå i kylen i en vecka. Kan stå längre som månader i och med fisksåsen är fermenterad men chili och alltet kommer inte att se så aptitretande ut med tiden så bättre att göra en ny och fräsch om du ska bjuda gäster på detta som tillbehör.

Gott till frukostägg, tillsätt chili som boostar förbränningen och piggar upp. Serveras oftast till stekt ris, pad kraprao eller bara som tillbehör som brukar finnas med på bordet.

Det låter kanske galet men jag brukar äta mest chilipulver och sådana riktig heter ass-burner chilisåer men när jag gör en Namplaa Prik så går jag och snacksa på den och tar en sked med bara chili och vitlök ur burken. Hettan försvinner fort… Man blir härdad haha.