loader image

thaimorsan logo

Vill du komma i kontakt?

Har du frågor om recept, samarbete eller annat?

hej@thaimorsan.se

 

Facebook

Namjim Seafood chilisås

Namjim Seafood chilisås

Dippsåser, det kan man inte ha för lite av. Jag har redan visat Namplaa prik chilisås och här bygger vi på den till en Namjim Seafood chilisås!

Det är en riktig god med het chilisås som passar till fisk och skaldjur men även fläsk. Gillar du starkt kan den här vara beroendeframkallande haha! Det är i alla fall så för många thai.

Namjim Seafood kommer i många utseende men oftast riktig spicy. Vissa kör old-school och mortla allting medan andra kör med matberedare. Jag kör både beror på vad jag känner för. Vill jag avreagera mig så pucklar jag på i min morteln haha!


OBS! Bilderna var det med persilja och utan korianderrötter eftersom jag hade mycket vitlök, chili och persilja hemma.

Receptet är autentiskt thai men vill du hellre ha i Stevia istället för palmsocker och persilja istället för koriander så kör.


Namjim Seafood chilisås

  • 1-15st thai chilifrukter, gärna gröna och röda
  • 4 klyftor vitlök
  • 4-5 korianderrötter
  • 1 näve korianderblad, fin- alt grovhacka
  • 1 lime
  • 2 msk fisksås
  • 1-2 tsk alt 1/2 kaka palmsocker, hyvlade
  • 1 nypa salt

Mortla först chili och korianderrötter med salt. Saltet hjälper till processen. Sedan i med vitlökklyftorna och fortsätt mortla, följs av de hyvlade palmsocker. Pressar i lime och balanserar med fisksås. Blandad i korianderblad men sparar en nypa för att toppa vid garneringen. Klart!


Noteringar:

  • Mer surt än salt och en gnutta sötma.
  • Örterna kan man bestämma lite själv om man vill ha mer eller mindre av.
  • Go bananas med blendern eller mixern om du inte har en mortel.

Lär dig thai

  • Nam/naam = vatten, vätska
  • Namjim = dippsås
  • J uttalas som engelska dj

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge