Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Myter om mat: Sriracha chilisås

Myter om mat: Sriracha chilisås
Lästid: 2 min

Anledningen med detta inlägg är att det har diskuterats i Facebookgruppen “ครัวไทยไกลบ้าน” dvs “Thaikök utomlands” där vi thai runtom i världen delar med oss av våra matbilder och annat i just ämnet “mat”. Just nu är det heta diskussioner om SRIRACHASÅS. Många thai är arga över att de flesta tror att den är ursprungligen från Vietnam. Jag har flera vietnamesiska vänner och de använde Srirachasåsen mycket flitig. Inget ont vietnameser nu men jag ska förklara ett och annat som jag har fått höra men fakta också.

Vad är en Srirachasås?

Sriracha sauce a.k.a “rooster sauce” är en stark chilisås, gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Sri Racha i Thailand (r:et ljudlös och det uttalas Sii-raa-chaa egentligen)

En av de mest kända märken och som också är ett snabbväxande Srirachasås märket som många känner till idag är Huy Fong Foods. Det är ett amerikanskt företag, och har en bild av en tupp på framsidan och en grön kork. Huy Fongs Sriracha innehåller konserveringsmedlet natriumvätesulfit (E 222) och tål att stå framme. Receptet är såklart hemligt. 

Äkta thailändsk sriracha innehåller däremot inga konserveringsmedel och bör stå kallt efter öppnande.

På Huy Fongs hemsida kan man läsa historian bakom deras Sriracha Sauce MEN de glömde visst att nämna att “uppfinnaren”David Tran hade troligvis bott i Thailand som asyl, som  många vietnameser och kambodjaner gjorde under Vietnamkriget, innan han sedan fick immigrera till USA och starta chilisås business.

Han har väl också “glömt” att förklara varför han döpte sin sås till just SRIRACHA, som kustorten i Thailand där man faktiskt gör Srirachasås, eller varför den heter “rooster sås” med en bild på en tupp precis som originalmärket av Sriracha thaisåsen i Thailand hade, innan han fick “sin idé” 1980 när han kom till USA. 

Hur som helst så är Huy Fong framgångsrikt företag och har utgett sig vara “original” enl. hemsidan och att såsen marknadsförs av sig själv genom mun-mot-mun metoden…

Nåja, JAG som många thai måste ha Sriracha chilisåsen i allt typ. Självklart har jag köpt Huy Fongs Sriracha roostersås när det var brist på annat. 

I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. Jag använder Srirachasåsen till det mesta som t ex nudelsoppa, dippa och på min omelett!

Thaiomelett med ris och Sriracha chilisås

Jag kom även på att jag hade en gång i tiden skrivit ett mail till den kända kocken Melker Andersson när han var het med sina kokböcker. Redan då reagerade jag på att han hade skrivit att Sriracha chilisåsen var vietnamesisk. Jag skrev att den såsen han syftade på var amerikanskt men en vietnames tog med den dit och äkta varan är från just orten Sriracha där man gör de chilisåserna! (Det borde kanske vara som med viner, att man inför en ursprungbeteckning. Att såsen får bara heta Sriracha om den kommer från Sriracha. Lite sent kanske.)

Och så sökte jag kockpraktik där men fick också på Pontus by the Sea där Tommy Myllimäki jobbade och tog emot mig, det var precis efter han blev Årets kock 2006! Men jag ändrade mig och började på Hotell Tylösand i Halmstad. 

Lite kul var jag att skriva om detta. Gillar du Sriracha chilisås, och vad använder du den till i så fall? 

#blogg100-37

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer om “Myter om mat: Sriracha chilisås

 1. Har nyligen blivit hooked on Sriracha, och jag haha var övertygad om att den kom från Indian 😀 (don’t hate me)
  Har så länge bara använt Santa Marias version av Sriracha, då jag tycker att Roster Sauce innehåller tveksamma e-nummer. T ex kaliumsorbat E202 kan orsaka leverskador och allergiska reaktioner, samt Natriumdisulfit E223 som kan orsaka irritation i magsäcken :S Med tanke på att man vill använda denna sås till allting så bör man försöka hitta en sås utan dessa konserveringsmedel. Vet att du nu skrev att du köper Huy Fongs i brist på annat 🙂 Tänkte bara man kan varna andra.
  Informationsrik artikel i alla fall! Tack för den 🙂

  1. Tack! 🙂 jättebra att du påpekade det. Huy Fongs innehåller säkert mycket e-ämnen kan jag tänka mig för äkta thai Sriracha har inte det och måste stå kallt i kylen som jag skrev. Sedan tycker jag att det är förmycket vitlök i Huy Fongs. Det har inte varit många flaskor av Huy Fongs här inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge