Anledningen med detta inlägg är att det har diskuterats i Facebookgruppen ”ครัวไทยไกลบ้าน” dvs ”Thaikök utomlands” där vi thai runtom i världen delar med oss av våra matbilder och annat i just ämnet ”mat”. Just nu är det heta diskussioner om SRIRACHASÅS. Många thai är arga över att de flesta tror att den är ursprungligen från Vietnam. Jag har flera vietnamesiska vänner och de använde Srirachasåsen mycket flitig. Inget ont vietnameser nu men jag ska förklara ett och annat som jag har fått höra men fakta också.

Vad är en Srirachasås?

Sriracha sauce a.k.a ”rooster sauce” är en stark chilisås, gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Sri Racha i Thailand (r:et ljudlös och det uttalas Sii-raa-chaa egentligen)

En av de mest kända märken och som också är ett snabbväxande Srirachasås märket som många känner till idag är Huy Fong Foods. Det är ett amerikanskt företag, och har en bild av en tupp på framsidan och en grön kork. Huy Fongs Sriracha innehåller konserveringsmedlet natriumvätesulfit (E 222) och tål att stå framme. Receptet är såklart hemligt. 

Äkta thailändsk sriracha innehåller däremot inga konserveringsmedel och bör stå kallt efter öppnande.

På Huy Fongs hemsida kan man läsa historian bakom deras Sriracha Sauce MEN de glömde visst att nämna att ”uppfinnaren”David Tran hade troligvis bott i Thailand som asyl, som  många vietnameser och kambodjaner gjorde under Vietnamkriget, innan han sedan fick immigrera till USA och starta chilisås business.

Han har väl också ”glömt” att förklara varför han döpte sin sås till just SRIRACHA, som kustorten i Thailand där man faktiskt gör Srirachasås, eller varför den heter ”rooster sås” med en bild på en tupp precis som originalmärket av Sriracha thaisåsen i Thailand hade, innan han fick ”sin idé” 1980 när han kom till USA. 

Hur som helst så är Huy Fong framgångsrikt företag och har utgett sig vara ”original” enl. hemsidan och att såsen marknadsförs av sig själv genom mun-mot-mun metoden…

Nåja, JAG som många thai måste ha Sriracha chilisåsen i allt typ. Självklart har jag köpt Huy Fongs Sriracha roostersås när det var brist på annat. 

I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. Jag använder Srirachasåsen till det mesta som t ex nudelsoppa, dippa och på min omelett!

Thaiomelett med ris och Sriracha chilisås

Jag kom även på att jag hade en gång i tiden skrivit ett mail till den kända kocken Melker Andersson när han var het med sina kokböcker. Redan då reagerade jag på att han hade skrivit att Sriracha chilisåsen var vietnamesisk. Jag skrev att den såsen han syftade på var amerikanskt men en vietnames tog med den dit och äkta varan är från just orten Sriracha där man gör de chilisåserna! (Det borde kanske vara som med viner, att man inför en ursprungbeteckning. Att såsen får bara heta Sriracha om den kommer från Sriracha. Lite sent kanske.)

Och så sökte jag kockpraktik där men fick också på Pontus by the Sea där Tommy Myllimäki jobbade och tog emot mig, det var precis efter han blev Årets kock 2006! Men jag ändrade mig och började på Hotell Tylösand i Halmstad. 

Lite kul var jag att skriva om detta. Gillar du Sriracha chilisås, och vad använder du den till i så fall? 

#blogg100-37