Myter om mat: Jicama (มันแกว)

Lästid: 1 min

Jag är såå sugen på Jicama! Vet ni vad Jicama är? 

  

Bild: http://frynn.com/มันแกว/

Det är en rotfrukt som har funnits i Thailand jag vet inte hur länge. När jag var barn så kunde jag snacksa denna rotfrukt varje dag och dippa de i chilisalt! Vi thai kallar Jicama för “man gäw” och det är jättebilligt. 

  

Färska frukter på thaivis som man kan hittat hos dessa fruktvagnar överallt i Thailand. Man brukar också ha i fyllningen i dumplings, äta som sallad, soppor eller grilla den. Jag gillar den bäst som den är med chilisalt. 

  

Den är ursprungligen från Mexico. Nu har västvärlden också upptäckt Jicama och hyllar den som supermat då denna rotfrukt är fullproppad med antioxidanter. Synd att det är svårt att hitta dem och jag har inte sett i butiker. Det går att köpa frö och odla själv men jag har inte “gröna händer”! 

  

Kort om Jicama

Jicama är en krispig och kalorisnål rotfrukt med något söt smak av äpple. Den är rik på fiber och järn samt kalcium och fosfor, vilket bygger starka tänder och skelett. Dessutom är den rik på folsyra, som behövs för att bilda röda blodkroppar och på vitamin A samt C, vilket påstås ge fin och slät hy.
Den kan vara svårhittad i Sverige men går att odla i växthus. 

Använd: Skala och ha i sallad, salsa, till tacos eller som grönsakssnacks. (Källa: Kurera.se)


Tags: No tags

2 Svar

Lämna en kommentar

CommentLuv badge