Myter om mat: Blåmusslor

Lästid: 2 min

Jag har funderat lite…och i för ett nytt kategori där jag skriver om olika mat och produkter. Först ut är det BLÅMUSSLOR.

Jag köpet ofta blåmusslor. Ibland är halva nätet sönderkrossade och det är inget man upptäcker förrän man har kommit hem. Vad görs?

Man brukar ju rekommendera att SLÄNGA alla som är trasiga osv. Klagar man i butiken senare så säger de “man kan lämna tillbaka”. Vem gör det? Särskilt när man har tänkt tillaga musslor samma kväll som man har köpt och stått i köket med alla ingredienser redo samt korkat upp vinflarran!

(null)

Hur gör jag?
Jag kastar inte dem. Whaaaat?
Jag sköljer blåmusslorna med rinnande vatten så att de släpper ut lera och sand. De flesta blåmusslor är odlade på rep så det blir inte så mycket lera eller massa skit på skalen. Jag kontrollerar alla musslor ändå och skrubbar alltid plus att jag klipper de synliga skäggen. Det är lite jobb men gott!

Ska man slänga de musslor som inte har öppnat sig?
Igen…NEJ! Jag vet att alla kockar rekommenderar att slänga alla som inte stänger sig när man skrubbar dem eller knackar på dem och inte öppnar sig vid tillagningen. Är de total sönderkrossade och ser oätlig ut så slänger jag men inte annars.

Har jag gäster så brukar jag plocka ut de söndertrasade musslor och även de som inte har stängt sig eller öppnat sig. Jag äter upp de själv. Klart vill jag inte riskera att mina gäster bli sjuka. Än så länge har det inte hänt! *tvii-tvii-tvii*

Musslor kniper ju ibland igen sig och öppnar sig inte om sköljvattnet är för kallt eller varmt har jag märkt. Gör inte vi det också när det är för kallt? Allting dras ihop och krymper t ex bröstvårtor hahaha…

Skulle nån mussla inte öppna sig så luktar jag på dem. Luktar det ok så är det bara köra. Öppnar den sig lite vid tillagningen så är det bara bända upp med kniven. Det händer väl också att kokkärlen man väljer att tillaga musslor i är förliten. Då blir det trångt och svårt för musslorna att öppna upp!

Ni får absolut göra precis som ni vill.
Har du aldrig provat tillaga blåmusslor eller andra musslor så förstår jag att ni skulle göra vad som alltid har rekommenderas. Det är ok 🙂

BLÅMUSSLOR är nyttig och mager mat samt innehållet mineraler som järn, jod och selen. Ät dock inte de musslor som du har plockat själv, kan innehålla gifter.

Film: Tilda äter pasta vongole!

Tags: No tags

Lämna en kommentar

CommentLuv badge