Varannan vecka är det lite kämpigt med Penny som vill absolut inte till förskolan. Den här veckan är hon extra ledsen och jobbig. Idag kunde hon bli arg och grät i 20 min för att jag värmde frysta bröd och ville inte ha det varmt. Jag lät henne gråta för med våra två barn har jag lärt mig att ingenting skulle få de att bli glad och de ska inte tro att de kan få glass eller godis för att de ballar ur.

Hur ofta mutar eller hotar vi barnen?

Men visst ibland blir det mutning… Men mer hot med Tilda… Hot då menar jag att vi hotar med att ta bort något. Hon önskar sig alltid en massa saker och vill alltid tillägga saker. Vi hotar med att det blir inget Liseberg då vet hon att det kan slå in. Vi skulle till Liseberg i tisdag men hon undrade om grannflickan kan följa med så i tar Liseberg imorn.

Det klassiska nu vid juletider är t ex ”om du inte…. så kommer inte Tomten!”. Och visst tar Tilda efter och hotar oss tillbaka med ”Om du inte gör som jag säger så får du inga julklappar för du är inte snäll!”. Typ så.

Men med Penny så kan hon inte riktig prata tillbaka så hon kör mycket med att tjata och gråta. När båda barnen är trötta så kan de också bli sura för minsta grej eller fel enl dem som t ex igår på förskolan vid hämtningen.

Tilda vill alltid ha hjälp med att fixa till halsduken men jag ville att det skulle gå fort och tog på henne mössan också. Då ballade Tilda ur och kutade före Penny när Penny var på väg mot till grinden. Penny är också i en period där hon vill gå före eller först på att trycka på knappar t ex i hissen, dörren eller trafikljuset. Så du kan tänka dig att hela Penny’s värld rasade…och slängde sig på den skitiga blöta marken. Jag tog upp henne och då skulle hon bråka med att hon inte fick gå själv fast hon hade sparkat av sig sina stövlar. Ja suck. Stackars mamma…

Här är en bild från en video jag filmade när Tilda satt och sjöng ”mamma pappa är bajskorv” till La bamba melodin. Rätt påhittig är hon ja men ibland superstörrigt.

Hur löser jag dessa problem?

Hur fick jag slut på detta? Jo, jag sade att pappa skulle bara en tårta. Då blev Tilda genast intresserad och undrade varför ? och vad för tårta. Pepparkakstårta var det. Och Penny fick ta på sig skorna och då nöjde hon sig när hon fick gå själv.

I alla fall… Den här veckan vill Penny absolut inte gå till förskolan och ålade sig så mycket hon kunde när jag skulle lämna över henne till en fröken. Taskigt men det måste göras.

Och med Tilda så går det att resonera med oftast när jag förklarar konsekvenserna och inte bara hota med att hon ska bli av med något.

Hur hanterar du trotsiga barn?