Musselrisotto med bläckfisk

Lästid: 3 min

Blåmusslor är godast när man tillagar själv! Jag blir oftast besviken när jag äter ute och jag kan säga – ät inte blåmusslor på bufféer! Det har ALDRIG varit bra och oftast var de smaklösa, torra, sega och inte fått så mycket kärlek. Det var bara att de ska finnas med…

Många är rädda för att laga blåmusslor men det är nog mest att de inte vet hur man ska hantera blåmusslor eller musslor i övrigt. Blåmusslor är rik på järn. När jag var gravid med Tilda så åt jag oftare blåmusslor… Jag äter redan minst en gång i månaden å bara den senaste tiden under sommaren har jag t ex ätit blåmusslor en gång i veckan å 3v på raken nu, för att andra ville det 🙂

Det är lätt att laga till blåmusslor! Det är prepp-jobbet som tar tid men har man allting klart så går det på en räls. Risotton ska ju glras portionvis, bäst så. Men hemma går det att göra till 4-6 pers om man verkligen inte vill köra en och en. 

  

(Bild lånad av PåSmällen-Emma)

Musselrisotto med bläckfisk, 4-6 port.

  • 1 nät Blåmusslor
  • 4 dl risottoris (Avorio/Arborio eller Carnaroli)
  • Bläckfisk
  • En fet bit parmesan ost, rivna 
  • 3 shalottenlökar, hackade
  • 1-2 klyftor vitlök, hackade
  • Persilja, hackade
  • 1 dl vitt vin

1. Prepp: Blåmusslor: blötlägg så att de släpper ut sand och smuts. Skrubba under rinnande vatten. Släng trasiga musslor. Knacka på de som har öppnat sig och släng de som inte stänger sig. Bläckfisk: putsa och skölj om du har köpt de frysta. 

Musselbuljong

  • blåmusslor
  • 1 flaska vit matlagningsvin alt. 1 dl vitt vin
  • 3-5 tärningar fiskbuljong alt. kycklingbuljong
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 2 stora klyftor vitlök, grovhackad
  • 2 morötter, tärnade
  • 2-3 stjälkar blekselleri, grovskivad
  • Olivolja
  • 2 L Vatten

2. Gör buljong: värm upp en 2-3 L kastrull med en skvätt olja. Fräs grönsakerna i 5 min. I med vinet och 3 buljongtärningar. I med blåmusslorna (gör det i omgångar då alla får inte plats och trängas å inte öppnar sig), låt ångas tills de har öppnat sig och släng de som inte har det. Plocka upp blåmusslorna och låt svalna. Häll sedan i vatten i kastrullet ända upp och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 15 min. Smaka av, mer buljongtärningar om det behövs. 

Plocka sedan ut musselköttet men lämnar ca 12 st med skal kvar för dekoration. 
3. Gör risotto: värm upp en stor djup stekpanna eller kastrull med lite olja. Fräs lök och vitlök glansig, 5 min. I med riset och stek i 5 min. Ös i vinet och låt puttra i några minuter och sedan i med musselbuljongen, så mycket som det täcker riset. Låt riset koka upp och sänk sedan värmen. Nu är det så att man måste röra runt riset och låt vätskan koka in. Ös i buljongen 1-2 dl åt gången för riset får inte vara torr och bränner fast i botten. Rör riset i samma riktning för du vill inte ha trasiga riskorn. Kör tills buljongen är slut. Detta kan ta 20 minuter. I med bläckfisken i slutet och fortsätt röra runt (eller så förkoka bläckfisken lite innan du lägger de i riset, vi hade bläckfisktentaklar och de släpper lite färg). Sedan i med de utplockade musselköttet och blanda. I med parmesanost i slutet. Risotton ska vara som en simmig soppa vid serveringen. 

4. Dekorera som på bilden om man vill, med hackade persilja, extra parmesan, s & p. 

Tips 1: Det går såklart att göra en tomatbaserad, med saffran eller annat smak. Detta är en basic skaldjursrisotto. 

Tips 2: Använder man frysta skaldjur så bör man tina upp de innan, skölj sedan ren innan tillagningen för annars luktar det mycket hav och… du vill inte äta slem å sånt…

Tips 3: Risotto skall serveras direkt eller á la minute som man det heter och helst skall göras portionvis. Men det går att förbereda med riset fram tills det är nästa klar och låt vila. Vid serveringen så tar man antingen en portionen åt gången och värmer upp riset igen…eller kör allting i en stor stekpanna/kastrull. Ös på med mer buljong och gör finish med rätten. 

Tags: No tags

One Response

Lämna en kommentar

CommentLuv badge