img_5970

Moqueca (Keto) – brasiliansk fiskgryta

Lästid: 4 min

Alla länder har sin fisk- och skaldjursgryta. Du har säkert ätit franska bouillabais, kanske thailändska Tom Yam Goong eller hört talas om engelska Chowder. Kärt barn har många namn och olika ingredienser i sin fiskgryta.

I veckan lagade jag till en supergod och enkel fiskgryta, Moqueca. Det är en av nationalrätter i Brasilien och jag läste att i Bahia så har man kokosmjölk. Jag började ju koka räkfond på räkskal som jag hade sparat i frysen så det blev en bra bas, dock luktade det i hela byggnaden så det var en hel annan historia haha.

Min Moqueca fick dock en touch av thaismaker med lite rödcurry, lime och koriander! Här kommer receptet och hoppas du gillar den!

Moqueca - Het brasiliansk fisk- och skaldjursgryta

En enkel, god och lagom het fisk- och skaldjursgryta som är fri från gluten, mjölk och är anpassad till LCHF och KETO kost. 

Maträtt Huvudrätt, Lunch, Middag
Kök Brasiliansk, glutenfri, Keto, laktosfri, lchf
Keyword fisk, gryta, keto, lchf, Moqueca, skaldjur
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 4 Pers
Författare Siranee

Ingredienser

Ingredienser

  • 300 g Lax
  • 300 g Torsk alt. helst fastare fisk
  • 1 st Lime ca. 1/2 dl färskpressad saft av lime
  • 1/2 tsk Salt
  • 1 msk thai rödcurry paste (kan uteslutas)
  • 1 st Lök, gul tärnade fin
  • 1-2 st Chilifrukt, röd/grön (kan uteslutas eller ta i en klick rödcurry)
  • 3 klyftor Vitlök hackade/pressade
  • 1 msk Olivolja alt. kokosolja
  • 1 burk Krossade tomater alt. färska tärnade tomater
  • 1-2 st Paprika, röd skivade
  • 2 msk fiskfond, koncenterad alt. buljongtärning eller egen fond som du har kokat
  • 1 paket Kokosgrädde t ex Garant alt. kokosmjölk
  • 1 näve Räkor råa eller handskalade, efter tycke

Garnering

  • 1 knippe Salladslök/gräslök
  • 1 knippe Persilja alt. Koriander

Instruktioner

Preppa:

  1. Skär laxen och torsken stora tärningar, tänkt 2-3 cm. Marinera fisktärningar limejuice och salt. Låt vila i 10 min.

    Skala och tärna lök och skiva vitlök tunt. Om du väljer att jobba med chilifrukten så kärna ur och finhacka chilifrukten!

Gör så här:

  1. Hetta upp olivoljan i medelhög värme, fräs lök, vitlök och chilifrukten/rödcurrypaste. 

  2. Rör om och låt det fräsas i ca 5min. Tillsätt sedan paprika om du gillar mjuka paprika. Låt fräsas i ca 5 min till.

  3. Häll i en burk krossade tomater....

  4. och kokosgrädden/kokosmjölken. Rör om och låt sjudas i ca 5 min men gärna längre.

  5. Sedan tillsätt fisk och råa räkor (om du har råa räkor). Låt sjudas i 10 min (ej stormkokas!) eller tills fisk och räkor är klara.

  6. Så ja... visst ser det gott ut? 

  7. Man serverar oftast Moqueca med ris men vi åt med surdegsbröd och aioli till. Barnen älskar att ha majonäs i! En buske av koriander till mig... men persilja och/eller salladslök eller gräslök är också gott. Varför inte dill? Men vill man göra en autentisk maträtt så prova gärna de ingredienserna.

Receptanteckning

Jag gjorde Moqueca med kokosgrädde, lax, flundra, räkor, bläckfisk, röd paprika, lök, massor med vitlök. Här kan man ha färska tomater men jag hade en burk krossade tomater, gräslök och koriander vid sidan om. Extra vatten behövs inte om du inte vill. Jag valde kokosgrädde av naturligt skäl att det fetast och mest kokoskräm som man själv kan spä ut med vatten om man vill.

4 Svar

Lämna en kommentar

CommentLuv badge