Jag skulle aldrig vara ego och säga att jag är bäst på matlagning. Det överlåter jag till andra ?

Jag försöker själv lära mig laga thaimat från grunden och vill visa att det är inte svårt med matlagning men drt hjälper ju mycket på traven om man har intresset och viljan.

Thaimat är som många andra nationers maträtter, att vissa maträtter är lätta och vissa är invecklade än andra. Thaimat krävs omsorg och det gäller att hitta balansen i smakerna. Man kan tycka att många thai är smaksäkra men det kan bero på att vi är uppvuxna med att lära oss hitta våra personliga smaker.

När vi äter nudlar så har vi alltid tillbehör i form av fisksås, socker, syrlig chilli och chilipulver. Det är som salt och peppar för oss i västvärlden.

Vissa maträtter har signatursmaker som t ex padthaisåsen där sötman skall ta ledningen och finns inte tamarind med som är basen till såsen då blir jag arg, och i Tomyam goong kan hettan och syrligheten få dig att piggna till.


Vart får jag alla mina recept ifrån?

Som många vet så kan man inte ta patent på ett recept! Så vem som helst kan sno mina recept genom att ändra en nypa salt till kryddmått och claima till sitt.

Som folk gillar att kolla på andra folk så kollar jag mycket i kokböcker och kockar på nätet, jämför recept och testar. När det kommer till thai recept så går jag på vad jag åt hemma, vad mamma lagade. Hon är som ett uppslagsverk om jag skulle hitta ett recept som verkar skumt.

Så ja ibland får jag fråga mästaren själv, min mamma!

Idag frågade jag ”visst är det inga tomater och lök i Tom kha gai” för vi som var uppvuxna i Bankkok äter inte så. Maträtten kommer från Centrala Thailand.

Det som är grejen. Vi gör autentiska mat som man gjorde förr.

Och vi, min mamma och jag stör oss på kockar och thai som har chansen att vi upp thaimat men vet inte basics eller riktig, och förstör. Padthai ser inte ut som padthai, panäng blir som rödcurrygryta. Men visst, dessa thai gjorde väl maten som de har ätit eller lärt sig.

Hos min mamma är många maträtter ”Bolaan” dvs ancient, urgammalt.

Jag frågade också om ett recept som jag vill göra men det är rätt många saker och moment. Jag vet på ett ungefär och vill ha rätt ingredienser men igen så hänger smakerna också i såsen på hur jag gillar den bäst.

När jag frågar… Då får jag riktiga antika recept och inte nåt huxflux.!”Bo-laan” kallas det,som förr i tiden, ursprungligen.

Då kan jag säga att jag har kvalitetssäkrat mina recept haha!

Så nu har jag fått det receptet som min mamma fick av en kinesisk tant som avslöjade sin hemlighet för denna maträtt.

Förr i tiden (fortfarande idag..) höll man ju stenhård i sina recept och barnen fick ärva recept, men tanten tänkte väl att min mamma inte skulle aldrig konkurrera med henne så därför fick hon titta på och komma ihåg den hur man gör.

Watch and learn. Jepp. Så var det med mig när jag var barn, tittade på, hjälpa till att peppa, stycka kycklingen, koka buljong, och memorera.

Dagens thaiunga vet inte längre hur man göra vissa maträtter och de maträtter håller på att försvinna. Det är kanske bra med thai utomlands, många har fått lära sig laga mat för blir man sugen på nåt så måste man börja laga själv… Om man inte har en mamma som jag eller min mamma som vän som man kunde hänga hos jämt.