Metoo…metoo…metoo!

God måndag på dig!
Detta om Metoo (#metoo) är inget läskigt eller tungt inlägg att skriva enl. mig. Du klarar nog av att läsa. Du kanske tycker att jag nu hänger på ”trenden” men när kommer jag att berätta om sådana saker om inte nu, när det ändå är på tapeten?

Detta inlägg har jag dragit mig för att publicera i en vecka. Jag har nu ändrat massor, kortat ner och bestämt tillslut att publicera. Det går kanske inte att jämföra med andra kvinnors berättelser som har blivit utsatta för värre saker än mig. Men för min del är detta en del av konsekvensen av att finnas offentligt på nätet, är thai och att ha (hade) en hög av killkompisar som inte vet var gränsen går. Jag kunde hantera de killkompisarna så jag har inte gråtit floder över dem. Styrkekramar behövs ej.

 Metoo 

Metoo har under förra veckan spridit som en löpeld i sociala medier där framförallt kvinnor berättar om sexuella trakasserier och övergrepp de har blivit utsatt för. Jag har hängt med ett tag i sociala media om #metoo, och flera män har kommit ut med #ihave och #ididit, och erkänt sina snedsteg och dumheter.

Huvudpoängen med #metoo är att belysa och uppmana tjejer att våga anmäla sexuella trakasserier. Det verkar som alla känner någon som har blivit utsatt. Jag har vänner som har varit med om det värsta med stort V men någon anmälan gjordes inte trots att hon berättade för någon vän, som hon sedan blev istället utfryst av hela kompisgänget. Och för att vara rädd att inte ha någon vän så höll hon tyst.

Den första som sade något om detta var Måns, att Cissi Wallin kom ut om Fredrik Virtanen, sedan var det Lulu Carter om Martin Timell. I Aftonbladet TV gav Lulu i en intervju om hur Timell manipulerade alla och vad han gjorde mot henne i hissen och skickade sexbilder. Denna folkkära tv-profilen i Äntligen Hemma har ÄNTLIGEN tagit död på sin karriär. Nu bad han om ursäkt om att han hade inte förstått att han gjorde kvinnor illa(???).  Han skulle i alla fall söka hjälp.

>>LÄS HÄR: Tusentals inlägg om sexuella trakasserier – Expressen

Metoo 1

Såklart metoo, i ord, skrift och handlingar!

Som thaitjej har jag fått höra en hel del genom åren i Thailand, Sverige och när jag var utomlands. Jag lider med mina landskvinnor oavsett var de befinner sig.

Bara för att jag är thai så står det inte #tillsalu på min panna. Jag bedriver inte heller någon form av thaimassage med happy ending som män från Umeå till Ystad gärna skickar en förfråga om, om vad det skulle kosta inklusive avsugning och om 500kr skulle räcka? 

Jag kom undan lindrig och är van med vad jag får höra och i mail. Men nej, det är överhuvudtaget inte ok att någon kvinna ska behöva bli ofredad fysiskt, verbalt eller på nätet.

Metoo 2

Två tillbaka blickar, when in Lund 

… en gång sade en kille när han ville mer men inte fick gehör. Att man inte kan vara kompis med en tjej utan att vilja ha sex! Den killen var ändå inte min vän utan vön till vän, han var inte ens en flört. Sedan kallade han mig för manipulativ. Jag var en bitch. Tydligen.

Och ja, studentlivet… En fest följdes oftast av en utgång på någon nation. Jag och en av många killkompisar hamnade själva i hissen medan de andra hade redan hunnit ner. Den korta hissfärden ner tryckte han upp sig mot mig, försökte hångla upp mig och hans händer var som en bläckfisk som grävde innanför min tröja . Jag tryckte bort honom och kunde bara få ur mig ”för helvete!”. Han var på festhumör och han flög ur hissen som inget hade hänt. Jag var förbannad och stannade hemma. Den här kompisen kände jag i 3 år!

#itdidnothappen

Jepp, jag påminde killen vid ett tillfälle när han var nykter. Det blev inget bråk eller ståhej men han blev mycket allvarlig och detta kom ur hans mun att ”inget hände, jag gjorde inget”. Wtf inbillade jag mig då? Jag var nyktras av alla och än idag ser jag den händelsen framför mig.

Jag berättade såklart för Måns som var i Brasilien då och än idag tyckte han det var sjukt när vi pratade om Me too.

Metoo 3

 

Här avslutar jag mitt inlägg om metoo

…med att jag listar några andra som också har skrivit blogginlägg som jag vill lyfta:

Hannah Almerud (Dreamteam på deltid) skrev:

”Jag har hört så många otäcka historier från kvinnor i min omgivning. Om män som tagit sig friheter. I en kommentar, i en blick, i ett nyp, i en våldtäkt. Så många är vi. Kvinnor som råkat illa ut på grund av männen omkring oss. Pojkvännen, kollegan, kompisen eller chefen.

Ändå. ÄNDÅ när jag berättar för män i min omgivning, om bara en bråkdel av de gånger jag blivit utsatt som ung tjej – i livet i allmänhet men i yrkeslivet i synnerhet – så får jag den här kommentaren:

”Jag kan knappt tro det.”


Anna Brolin
på TV4 skrev i sin blogg:

Hade det funnits en omvänd hashtag under parollen #didnothappentome så hade antalet inlägg troligtvis varit lätträknade. Nej, det är inte många som blivit besparade.

 

Och heja Manne! Mannes text var det första blogginlägg som en man har skrivit och jag läste om #ihave, fler killar bör reflektera kring sina handlingar.

Manne Forsberg –Jag trodde att jag hade rätt till andras kroppar”.

Ämnet är värt att belysa och pratas om…
Men faktum är att detta händer dagligen runt om världen. Bra att det händer mer och förhoppningsvis går åt rätt håll, för ett bättre samhälle. Sedan är visserligen att majoriteten är män som orsaker sådana handlingar MEN det finns också kvinnor som gör precis samma sak. Detta skriver jag av erfarenhet och vad jag har sett.