Vad gör man Långfredag? Jag reflekterar kring mina små framsteg och jag tänker att jag skriver ner det och hoppas att jag också kan inspirera dig.

Nr.1: packa light

Så jäkla fantastiskt att man kan finna glädje i att vika kläder (när jag väl orkat ta itu med klädberget på skötbordet i badrummet). Det var ännu roligare att packa! Jag gillade redan att ord i resväskan och försöka maximera utrymmet.

Allt detta packade jag i en medelstor resväska för oss fyra till 4 dagars weekend i Halmstad!

KonMari:a resväskan

Nu har jag ”KonMari:a” min medelstora resväskan. Tänk att min resväska slukade kläder för en hel familjs weekend på 4 pers och jag har minst saker med mig, 1/6 av allt detta! Sedan har vi ju datorn, en väska med vinterkläder, Måns har en egen väska med träningskläder ?, Tilda har en kabinväska med leksaker och lite andra lösa saker. Men asså…. #KonMari, nu kan JAG maxa resväskan, ändå var den inte riktig full plus att vi alla har mycket mer med oss för 4 dagar borta liksom!

 

Nr.2: skaffat en liten anteckningsbok

Behovet av att skriva för hand efter allt bloggandet kröp fram då och då.

25kr på Flying Tiger cheap cheap…

Ibland undrade jag om jag ens kan skriva som vanligt än att trycka på laptopen tangentbord eller den på skärmen. Nu har jag skrivit ner ett o annat projekt och det flöt på bra rätt bra. Kul att se mina slarviga handstil igen på pappret haha! Fast Måns är värre. Vi kan liksom inte läsa varandras inköpslista!

 

Nr.3: Inspirera fler att laga (mer) mat

Min mamma har gett mig lite pikar att jag alltid lagar mat hos andra, och för andra än för henne. Vet du varför jag inte gör det? Hon är hård med kritik även det är med välvilja med alla tipsen. Jag är nog likadan. Äpple faller inte långt från trädet…

Men så här är det. Mamma är alltid den som är bäst i köket och mest prisad bland alla som har smakat på hennes mat. Vem kan mäta sig mot henne? Jag tog efter henne och var stolt. Ingen ville mäta sig mot mig och det resulterade till att ingen vågade bjuda hem mig på middag. Mina vänner vågade inte eller så tog de den lättaste vägen att slippa bjuda tillbaka, vad vet jag. Några kan verkligen inte laga mat men älskar att äta som några har erkänt.

Den som alltid bjudit hem mig på middag när vi ses är min vietnamesiska kompis Linda. Vi fann varandra i Lund och är fortfarande vänner trots vi ses max 1-2 gånger per år, lika ofta som jag träffar mina föräldrar då båda bor i Stockholm. Linda är duktig på sitt och jag är fortfarande förbryllad över hur fort hon gör allting i köket. Nu när hon har fått tvillingar så vill hon maximera tiden ännu mer och slipper allt som tar tid.

Majskyckling i ung igår. Svärmor kryddade så det blev som hon ville men annars fick jag fria händer haha

Bjud inte hem mig på thaikäk om du inte vill ha en lektion eller att jag rycker in i köket!

Nu låter jag så jäkla dryg och världsbäst men hör här… vi tar några exempel på jag och mina tidigare dejter.

1. En flört som var FN-soldat och kock bjöd hem mig på middag på vår andra dejt. Vad lagade killen om inte gröncurrygryta! Jättekul med thaikäk men imponerad vad jag inte. Tänk att den smakade inte så bra och ändå åt jag upp för att vara snäll. Jag har lite svårt att fejka.

2. En annan kille bjöd hem mig på typ parmiddag fast det var jag som fick laga maten… jepp.

3. Och den före alla de två var jag ihop med i några år. Han har minsann fått min bästa thairecept på ett och annat som han kan göra jättebra. Hans mamma var dock inte förtjust i att JAG invaderade hennes kylskåp och kök när vi hälsade på. Jag som trodde att alla älskade att någon kommer hem till en och laga till en brakmåltid liksom.

Klyftpotatis med ströbröd och rosmarin, timjan och smoky paprika

Alla mina f.d pojkvänner gillar matlagning. Min kära sambo Måns är en fena på matlagning och han bjöd mig på en mustig höstgryta så det var ett plus i kanten. Att testa recept är också hans grej, dock är han lite för snabb och läser inte alltid hela receptet så det kunde blir t ex att han påbörjade en grej och så står det att det skulle ta 5 tim typ. Lite som när det står i ett thairecept att det skall ta 30 min att göra ångkokta sticky rice men inte läst att riset skall blötläggas ett par timmar eller helst över natten.

Men vad jag vill komma till är att jag är inte världsbäst på matlagning även andra gärna överlämnar den biten till mig. Man kan alltid bli bättre på att laga mat och jag antar att jag har inspirerat många under min vuxna liv.

 

Slutsats – get creative!

Hoppas att du blev lite inspirerad av att packa lätt och light. Sedan ack to basic med att faktisk skriva ner saker, tankar och idéer i en liten anteckningsbok. Det flöt på mycket mer men jag kommer inte gå på så hård med att köra bullet journal och sånt för att jag kan absolut dålig på att använda sådana almanacka. Det sista med matlagning är bara bra och kreativ. Min barn älskar att vara med i köket, oavsett om de får eller ej så drar de alltid fram varsin stol och ska stå med. Det blir verkligen en utmaning i köket när två små ta på min mise en place.