Luciafirande på förskolan – självklart?

Lästid: 2 min

Igår var den enda dag denna vecka som Tilda var på förskolan efter att har varit rejäl förkyld i typ 2 veckor. När vi kom till förskolan så låg det en lapp/rapport som hennes avdelning brukar göra. Tilda har tydligen missat att hänga med på både teater och biblioteksbesök. I lappen stod det också en inbjudan till Luciafirande till föräldrar. Barnen får vara med och ta på sig Luciaklänning, tomtedräkt eller komma som pepparkaksgubbe/-gumma om de vill. Bra!!! Vissa förskolar har slopat detta!

IMG_5354.JPG

Nu säger jag så här. Jag är svensk på papper och kommer alltid vara en utlänning. På Tildas avdelning är det 1 barn av de 8-9 som är blond, ljud och svensk. Majoriteten på den här förskolan har utländska ursprung, både barn och petsonal. Och här vill man fira Lucia!

Varför skriver jag så här. Jo, jag har fått höra att en förskola som mina 2 mammavänner har sina barn, där skulle de inte ha nåt Luciafirandet med argument att “alla firar inte Lucia” och de syftade då på utlänningar som inte firar. Sedan fick förskolan ge med sig efter att andra föräldrar klagade. Grejen var nog att skolledningen hade beslutat detta själv. Så de svenskar och “svenskar” gjorde uppror. Hur tänkte skolan nu? Att de har många invandrare å de firar inte Lucia? Varför ta bort en tradition och inte införa andra länders tradition/religion istället?

Jag har bott i Sverige nu i 24 år…sedan jag var 12. Jag kanske tänker mer som alla andra svenskar, att det är självklart. Så är det inte. Jag tänker att mitt barn ska vara med på allt och lära sig olika traditioner, hänger med liksom. Jag manglar inte i henne med buddistiska tankesätt men jag ska ta med henne på allt som vi thai gör och så ska hon också få vara med även det är Lucia, Jesus, Tomtar, Påskkärring eller vad det nu kan vara… Även det inte ha med vårt religion. Sedan får Tilda bestämma själv vad hon vill vara… Om det blir ateist som pappa Måns, muslim som min morfar, buddist som mormor, passiv buddist som mig eller helt annat… Det är vad VI vuxna ska erbjuda de små, ge de en grund i livet och kunskap om andra kulturer och traditioner… inte utanförskap!

Tilda provade ut en pepparkaksgumma-hatt 🙂
IMG_5219.JPG

Tags: No tags

5 Svar

Lämna en kommentar

CommentLuv badge