Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Luciafirande på förskolan – självklart?

Lästid: 2 min

Igår var den enda dag denna vecka som Tilda var på förskolan efter att har varit rejäl förkyld i typ 2 veckor. När vi kom till förskolan så låg det en lapp/rapport som hennes avdelning brukar göra. Tilda har tydligen missat att hänga med på både teater och biblioteksbesök. I lappen stod det också en inbjudan till Luciafirande till föräldrar. Barnen får vara med och ta på sig Luciaklänning, tomtedräkt eller komma som pepparkaksgubbe/-gumma om de vill. Bra!!! Vissa förskolar har slopat detta!

IMG_5354.JPG

Nu säger jag så här. Jag är svensk på papper och kommer alltid vara en utlänning. På Tildas avdelning är det 1 barn av de 8-9 som är blond, ljud och svensk. Majoriteten på den här förskolan har utländska ursprung, både barn och petsonal. Och här vill man fira Lucia!

Varför skriver jag så här. Jo, jag har fått höra att en förskola som mina 2 mammavänner har sina barn, där skulle de inte ha nåt Luciafirandet med argument att “alla firar inte Lucia” och de syftade då på utlänningar som inte firar. Sedan fick förskolan ge med sig efter att andra föräldrar klagade. Grejen var nog att skolledningen hade beslutat detta själv. Så de svenskar och “svenskar” gjorde uppror. Hur tänkte skolan nu? Att de har många invandrare å de firar inte Lucia? Varför ta bort en tradition och inte införa andra länders tradition/religion istället?

Jag har bott i Sverige nu i 24 år…sedan jag var 12. Jag kanske tänker mer som alla andra svenskar, att det är självklart. Så är det inte. Jag tänker att mitt barn ska vara med på allt och lära sig olika traditioner, hänger med liksom. Jag manglar inte i henne med buddistiska tankesätt men jag ska ta med henne på allt som vi thai gör och så ska hon också få vara med även det är Lucia, Jesus, Tomtar, Påskkärring eller vad det nu kan vara… Även det inte ha med vårt religion. Sedan får Tilda bestämma själv vad hon vill vara… Om det blir ateist som pappa Måns, muslim som min morfar, buddist som mormor, passiv buddist som mig eller helt annat… Det är vad VI vuxna ska erbjuda de små, ge de en grund i livet och kunskap om andra kulturer och traditioner… inte utanförskap!

Tilda provade ut en pepparkaksgumma-hatt 🙂
IMG_5219.JPG

Print Friendly, PDF & Email

5 kommentarer om “Luciafirande på förskolan – självklart?

 1. Vår förskola har slopat detta med firande. Jag tycker det är tråkigt, jag hade gärna sett min lilla Felix som pepparkaka/lucia/tomte/stjärngosse. Vår förskola har slutat med detta i år därför att vissa barn blir ledsna när de ser sina föräldrar eller inte vill vara med och sjunga. Jag kan tycka att man skulle kunna ha lucia och de som inte vill stå framme och sjunga kan få gå till sina föräldrar…

  1. Håller med! Har du pratat med andra föräldrar på dagiset om det? När jag tog upp Lucia-firandet på föräldramötet så höll alla föräldrar med och dagis sa: Självklart ska vi ha lucia-firande om ni vill det 🙂

   1. Nej, vi ska ha Luciafirande. Det var inget snack om. Tänkte mer på C och V förskola som P berättade om. Som jag uppfattade det.

  2. Men trist! Det är ju något barnen och man själv kanske har sett fram emot.

   Vi har inte heller nåt skolfotografering, det är också ett het ämne här i Gbg hur kommunen/skolor har hanterat… Suck.

 2. Jag tycker det låter sunt det som du skriver. Det blir ju utanförskap om barnen inte får vara med på traditioner och aktiviteter bara för att dom inte tillhör rätt religion, då blir ju dom “annorlunda”… inte bra! Tycker att du har sunda tankesätt kring hur ni vill ge Tilda alla möjligheter 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge