Okategoriserade

Langos

Räck upp två händer om du också älskar LANGOS!

Langos brukar förknippas med festivaler…jag får alltid Vattenfestival flashback från 90-talet när jag härjade runt i stan redan som 15 åring haha. 

Min första Langos köpte jag av en langosvagn utanför Alby T-bana när jag var 13 tror jag. Bovet var min kompis Dawan som introducerade Langos för mig. (Hon bor nu i Bern i Schweiz och jag fick henne att blogga och instagramma haha! Följ hennes familj och resor på Familyearthtrek. Hon tar fantastiska resebilder!)

Vad är Langos? 

Det uttalas “langåsh” och är ungersk streetfood. Det är friterad jäst deg med topping. Hos oss äter vi med vitlöks-créme fraîche, skinka, räkor, kaviar, rödlök och riven ost. Allting på alltså, jättegott! Klassisk langos brukar serveras penslad med vitlöksolja på brödet, gräddfil och valfri topping. 

När Måns och jag var i Budapest åt vi såklart Langos MEN vi fick leta upp saluhallen och där var det bara några som sålde! Konstigt. 

Thaimorsans Langos
Langos – större än mitt ansikte. Måns körde “allt på” medan jag tog det enklaste med vitlökssås och ost (Budapest, maj 20011)

Fredagsmys Langos

I fredags var Emma med barnen här på en spontan playdate och Langos. Hon undrade vad vi gjorde och om vi ville ha besök och så klart. Då hade jag redan hunnit experimenterat igen med en ny sats av fluffiga pannkakor och skulle sätta deg för Langos. Emma köpte med en flaska Pinot Grigio och sedan blev det fredagsmys. 

Recept på Langos kan man ju lätt googla fram men jag har faktisk aldrig använt någon annans recept än den min mamma fick av sin ungerska väninna från säkert 25 år tillbaka. Degen på idealmjöl blir släta och luftiga men lös, ändå formbar. Que? Haha ibland har jag svårt att förklara. Vi har alltså aldrig kavlat och stansat ut degen utan bara blöta händerna och format degen platt. 

Bild lånad av Zeina Kitchen
Bild lånad en mycket snyggare bild av Zeinas Kitchen

Den här gången var jag inställd på att använda Zeina Kitchens recept men jag kan ju som sagt aldrig hålla mig till något recept. Vetemjöl Special var slut men vi hade Manitoba Cream mjöl (Ramlösa Kvarn). Olika mjöl behöver ju olika mycket vätska och jag orkade inte hålla på kavla utan vill göra som jag alltid har gjort haha! Så jag behövde tillsätta mer vätska och använde mjölk och vatten då mjölken också tog slut. Bra där! Det blev ju mat och perfekt deg!

Recept – Langos deg
(12 st)

25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
0,5 dl vatten
1 tsk salt
2 potatisar, kokta och mosade
7 dl Manitoba Cream mjöl

Vitlökssås:
5 dl Cream fraîche / gräddfil
1 stor klyfta vitlök, pressad

Tillbehör:
Rökt/kokt skinka, tärnad
Räkor i lag/handskadad räkor
Lagrad ost, riven
Svart/röd kaviar
1 st rödlök, fintärnad

Gör så här:

Värm upp mjölken. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken i jästen och rör ut. Tillsätt salt, mosade potatis och siktad mjöl. Knåda degen för hand tills allting har blandat ordentlig. Degen kommer vara lite kletig men formbar. Täck bunken med plast eller duk och låt jäsa i ca 60 min. 


Hetta upp olja i en stekpanna/kastrull till 180 grader (jag hade på 6an av 10 på min spis). 

Tycker du att degen är för lös så kan du ha i lite mjöl innan fritering.

Ha en skål med vatten. Blöta händerna. Ta en handfull deg och forma den platt och drar ut degen som du vill. 


Fritera 2 – 3 bröd i taget beror på hur stor din stekpanna/kastrull är. 
Fritera tills de blir gyllenbruna på varje sida. Låt oljan rinna av på ett ugnsgaller eller på ett hushållspapper.

Tips 1: Fritera snabbt de färdigfriterade bröden igen när ni ska äta, om ni är flera som ska äta ihop. 

Tips 2: ät med sylt och grädde! Mums!


Servering: precis som på bilden. Ös på och njut med en öl 🙂

5 thoughts on “Langos

      1. Nu blev det äntligen av att vi gjorde dina langos här hemma.. och så goda de var! Lite svårt att veta hur mycket deg man skulle ta först så de första blev lite tjocka men sen gick det bättre! Tack för receptet! 🙂

  1. 555 förstod direkt att det var jag när du skrev Alby tunnelbana! Tänkte också den när du gjorde Langos förra veckan! Och ett stort tack för länken till mitt blogg!?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge