Räck upp två händer om du också älskar LANGOS!

Langos brukar förknippas med festivaler. Jag får alltid flashback till Vattenfestivalen på 90-talet när jag härjade runt i stan som 15 åring haha. Min första Langos köpte jag av en langosvagn utanför Alby T-bana när jag var 13 tror jag. Bovet var min kompis Dawan som introducerade för mig.

Vad är Langos?

Det uttalas ”langåsh” och är ungersk streetfood. Det är friterad deg med topping och variation är många. Hos oss äter vi med pressad vitlök i créme fraîche istället för gräddfil, skinka, räkor, kaviar, rödlök och riven ost. Allting på alltså, jättegott! Klassiska langos brukar man pensla på med vitlöksolja på brödet, gräddfil och valfri topping.

När Måns och jag var i Budapest åt vi såklart Langos MEN vi fick leta upp saluhallen och där var det bara några som sålde! Konstigt.

Thaimorsans Langos
Langos – större än mitt ansikte. Måns körde ”allt på” medan jag tog det enklaste med vitlökssås och ost (Budapest, maj 2011)

Langos alla dagar, om barnen får välja

Ah jo…. Langos, sushi, bullar… allts som tar tid det älskar dem haha.

Älskar Langos och JAG gör Langos när jag är sugen. Jag säger JAG för det är bara jag som gör men allt annat med bakning och deg så brukar vara Måns. Frågar jag barnen om vad vi ska äta och jag säger Langos så brukar du hoppa av lycka. Vi åt Langos i måndags.

Recept på Langos kan man ju lätt googla fram men jag har faktisk aldrig använt någon annans recept än den min mamma fick av sin ungerska väninna från säkert 30 år tillbaka. Degen är på idealmjöl och den blir slät, luftig och lös men ändå formbar. Que? Haha ibland har jag svårt att förklara. Vi har alltså aldrig kavlat ut degen outan bara kört med blöta händer och format degen platt.

Men man måste experimentera och jag har testat med olika mjöl också. Vetemjöl Special hade vi inte så mycket av var slut lika så med Manitoba Cream mjöl (Ramlösa Kvarn). Olika mjöl behöver ju olika mycket vätska och jag orkade inte hålla på kavla utan ville göra som jag alltid har gjort haha! Blöta deg. Så jag behövde tillsätta mer vätska och använde mjölk och vatten då mjölken också tog slut. Bra där! Det blev ju mat och perfekt deg! Nudlar kan göras på vara mjöl och vatten liksom 🙂

Recept – Langos deg (12 st)

25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
0,5 dl vatten
1 tsk salt
1-2 potatisar, kokta och mosade
7 dl valfri mjöl (t ex vetemjöl, vete special, manitoba cream, ideal)

Vitlökssås:
5 dl Cream fraîche / gräddfil
1 stor klyfta vitlök, pressad

Tillbehör:
Rökt/kokt skinka, tärnad
Räkor i lag/handskadad räkor
Lagrad ost, riven
Svart/röd kaviar
1 st rödlök, fintärnad

Gör så här:

Värm upp mjölken och vatten. Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av den fingervarma vätskan i jästen och rör ut. Tillsätt resten av vätskan, salt och mosade potatis. Ser till att potatisen har lös upp ordentligt innan du ha i mjölet. Knåda degen för hand tills allting har blandat ordentlig. Degen kommer vara lite kletig men formbar. Täck bunken med plast eller duk och låt jäsa i minst 30 min men gärna 60 min.

Vill du inte göra ”blöt deg” så ha i lite mer mjöl och sedan kavla eller bara platta till med handen.

Hetta upp olja i en stekpanna/kastrull till 180 grader. Jag hade på 6an av 10 på min spis.

Tycker du att degen är för lös så kan du ha i lite mjöl innan fritering.

Ha en skål med vatten. Blöta händerna. Ta en handfull deg och forma den platt och drar ut degen som du vill. Var försiktig med vatten i olja bara.

Fritera 2 – 3 bröd i taget beror på hur stor din stekpanna/kastrull är.
Fritera tills de blir gyllenbruna på varje sida. Låt oljan rinna av på ett ugnsgaller eller på ett hushållspapper.

Tips 1: Fritera snabbt de färdigfriterade bröden igen när ni ska äta, om ni är flera som ska äta ihop.

Tips 2: ät med sylt och grädde! Mums!

Servering: precis som på bilden. Ös på och njut med en öl eller två 🙂