Yes jag är ganska envis av mig och banne mig att mina köttbollar ska bli som jag vill ha det… Igår kväll var det nästa så. Jag körde igång rond 2 av mina köttbollar-making. Kycklingbollar!

Förra gången var det köttbollar av köpt nötfärs å utan att jag hade malt en extra gång eller två. Jag var inte så nöjd med konsistensen för bollarna var precis som biff med bambuskott på de flesta kina restauranger… Det är väl ingen hemlighet att mååååånga thai/kina hak möra sitt kött med bikarbonat å skriver att de har supermör oxfilé i menyn…. Ops nu kom jag av mig lite hehe. I alla fall JAG hade ju i bikarbonat i min färs MEN eftersom de skulle bli slät bollar så var det inget fel med att låta bikarbonaten hjälpa till att bryta köttfibrerna. Dumt av mig då som inte malt köttfärsen i alla fall en extra gång.

Satte igång vid kl. 18 och malade kycklingfiléer i mixern å kryddade min kycklingfärs lite hipp som happ. Sedan knåda, knåda å knåda. In i frysen i 2-3 tim precis när färsen hade stenat och bildat is. Ut å knåda igen…satan, kallt som attans…whyyyy! Fick ta på mig plasthandskar för det var extra klibbigt och försen fastnade överallt. Tyckte att jag fick till bollarna rätt så runda men när de fick simma runt i en lite kastrull och trängdes så fick jag byta kastrull till den största vi har. Bollarna svällde upp, måste vara att jag hade i Maizena. När de vara klara fick de flyta i kallt vatten och då krympte de till sin rätta storlek. Jag är nästa nöjde med konsistensen den här gången. De hade kunnat bli lite kompaktare men fortfarande mycket studs i dem.

Tilda var så klart först med att smaka och hon gillade det. Victory!

image

Recept (på egen risk…)

800 g / 4 stora kycklingfiléer
1 msk Maizena
1 msk rapsolja
1 tsk ingefärspulver
1 tsk buljongpulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk bikarbonat

Ta bort så mycket fett från kycklingfileerna det går. Hacka kycklingfilérna till en färs. (Du tänker kanske varför jag inte använder kycklingfärs? Det är för mycket fett i och det blir inte bra i bollarna). Blanda i övriga ingredienser med kycklingfärsen. Låt vila i kylen i 30min.

Dags att göra bollar!

Koka upp vatten i en kastrull och sänk sedan värmen. Blöt dina händer, lägg i lite av kycklingsmeten i handen och kläm ut smeten mellan tummen och pekfinger när du knyter näven. Då ska du få ut som en boll. Använda en sked och swipe av direkt ner i kastrullet med hett vatten. Fortsätt så. Bollarna är klara när de flyter upp på ytan.

Vad kan man göra med bollarna?

Vad sägs som gröncurry med kycklingbollar? Grilla och sedan doppa o het chilisås är också¨supergott eller i nudelsoppa. Det går också frysa in de färdigkokta bollarna.