Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Kyckling Saté med jordnötssås

Lästid: 3 min

Smäller upp receptet på kyckling Saté/Satay med jordnötssåsfrån igår. Det är en förenklat version då jag valde Santa Marias nya kryddor i serien Extra Fine och tyckte Indian Mango curry lät gott.

image

Jag brasade ihop allting på ca 3 tim. Jag rekommenderar att man marinera köttet och gör såsen dagen eller kvällen innan så att man bara gör pickles, koka ris och grillar när det är dags.

image

Vill man göra allting samma dag så tar det 2 -3 tim beror på hur mycket “multipletasking”man vill vara. Vill man köra allt på en gång eller ta ett moment i taget så kollar min körlista…

 1. Citrongräs: banka stjälken och finstrimla
 2. Skär upp köttet i strimlor, kubar eller som du vill
 3. Marinera köttet med Indian Curry Mango, kokosmjölk och citrongräs, låt stå 1 tim eller mer
 4. Mal jordnötter i en kvarn eller mortla, banka, hacka
 5. Hacka palmsocker, om kakor….
 6. Jordnötssås: hetta upp en skvätt olja, fräs rödcurrypaste, tillsätt jordnötter och kokosmjölk å smaksätt
 7. Gör 1-2-3 lag, låt sjuda simmig. Skär gurka, rödlök och spanskpeppar. Häll lagen över grönsakerna och låt dra. 
 8. Gör ris, om man vill äta med ris
 9. Trä köttet på träpinnar. Blötlägg träpinnarna innan om man vill grilla över öppen eld, då brinner inte pinnarna upp…
 10. Tillaga
 11. Servera Saté med jordnötsås, pickles med eller utan ris

(Kan göras dagen innan: kött, sås och lag…men picklar ung. 20 min innan servering)

image

Du behöver

4 st bröstfilé av kyckling
1 citrongräs, finhackade
1/2 gurka, skivade
1 rödlök, skivade
1-2 spanskpeppar, skivade (kan uteslutas)
1 burk kokosmjölk, gärna kokoskräm
1-3 msk rödcurrypaste
2 msk Santa Maria Indian Mango Curry pulver
5 dl jordnötter (4 grovmalade + 1 hackade)
2-3 kakor palmsocker, hackade (finns även i burk, tar då 3 msk)
2-3 msk tamarindpuré/saft av pressad citron
1 msk Rapsolja
Fisksås/ljus soja/salt för smak

image

Preppa och marinera kycklingsfiléer. Tillsätt 2 msk torrkryddor, 1/4 kokosmjölk/kräm och citrongräs. På med plasthandsken och in med handen…

image

Gör jordnötssås: mala jordnötter. Min blev som smör, därför grovhackade jag extra jordnötter och hade i efteråt. Hetta upp oljan, fräs rödcurrypaste, sänk värmen, i med jordnötter och kokosmjölk. Blanda väl och rör runt så att det inte bränn fast. Tillsätt 2 kakor hackade palmsocker och fisksås. Låt sjuda på svag värme.

Fyi: man kan tror att jag gör reklam för Santa Maria men det fanns inget annat som verkade ok i butiken när jag behövdes den. Skulle ha tagit kokoskräm för den här var litemycjet vatten i.

Hur ska såsen smaka?

Jo, 4 SSSS HAHA…..salt, sött och surt i den ordningen tycker jag…inte vara sött men det starka får man avgöra lite själv. Börjar med 1 msk för det beror på din rödcurrypaste, om det är köpt eller du gör den själv å hur smaka den är. Det gäller i alla fall att balanserad smaken förutom att så en krämig sås. Jordnötter sväller och suger åt sig vätska, hör man man ha i en skvätt mjölk/grädde eller vatten går också bra. Blir det mycket olja på ytan så kan man hälla av lite men olja är bra att ha då den konserverar såsen.

image

Pickles: gör 1-2-3 lag dvs 1 del ättika, 2 delar strösocker och 3 delar vatten. Låt koka upp och sedan sjuda till lagen är simmig. Skär gurka, rödlök och spanskpeppar. Låt de ligga i lagen i 20 min eller mer.

image

Trä kycklingfiléerna på träpinnar och kör pågrillpannan eller på grillen. Koka ris och servera med ris.

Vi Thai håller inte på med 3-rätters sittning… När vi äter så brukar vi plocka in lite ett å annat smått, lite som tapas å till huvudrätten så blir det större tapas typ. Denna rätt kan man äta när som och mest som snacks. Man brukar få grillade bröd till för att doppa i såsen och ris behövs inte… Snacks ju.

Kom ihåg att detta är en förenklad version i och med jag provade ny kryddmix, annars brukar jag blanda själv efter min mammas recept. Lär dig balansera smakerna 🙂

Är det något sårbara fråga….och jag kan ha missat att skriva ut vissa saker.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge