Vi var på ett stort barnkalas igår och en av minstingarna i Tildas förskoleavdelning fyllde 2 år resp. en flicka som fyllde 4 år.

För 2 veckor sedan satte ett rött kuvert fasttejpade på Tildas box på hyllan och allas kompisars. Det var inbjudan till 2-års kalas med bild på Disney ”Bilar”. När det hade gått en vecka och flera föräldrar hade inte ens plockat med sig inbjudan hem, det var nonchalant tyckte jag eftersom jag hade sett dessa föräldrar vid lämningen/hämtningen. 

Nu har föräldrarna valt att bjuda alla från förskoleavdelningen men om man INTE vill bjuda alla så bör man skicka med posten eller lämnar i brevlådan istället. Vissa förskolor kanske har det också som policyn att man inte får sätta upp inbjudan på hyllan!?

I alla fall, jag tackade ja så sent som dagen före men det stod inte nånstans att man skulle o.s.a. men jag sms:ade. Tilda hade sett fram emot detta hela veckan så vi gick på kalaset och vi tänkte också ”stackars barn, tänk om ingen kommer”. Jag fick en flashback och tänkte på mitt första kalas i Sverige när jag fyllde 12 och det var då på Allhelgona dag, två kompisar kom och några av brorsans klasskompisar. På den tiden visste väl ingen vad Halloween var i Sverige! 

På kalaset 
Vi blev total överraskade på kalaset för när de flesta hade kommit så var det 30-40 barn från små bebisar till 10 åringar, och lika många föräldrar! Stort kalas med Frost-tema för en 4 åring och Bilar-tema för lilla J som fyllde 2 år. 

Ponnyridning!  
De hade hyrt två ponnys och alla barnen fick sitta minst ett varv var. Vi valde den mindre ponny och Tilda vågade sitta på den. Första gången hon ”rider” på en häst! 

Shrek, Hello Kitty & Piñatas!

 
Shrek och Hello Kitty var där, två spansktalande lektanter kom och underhöll vuxna och barn i 2 tim med lekar, och Piñatas som skapades kaos. Tilda hann inte ta nåt men jag fick jaga ett och annat godis som flög iväg…

  
God mat! Det var hemlagade piroger med kyckling, potatis och gröna oliver i fyllningen.  Senare kom cateringmat. Gryta med fläskfilé och den andra med kyckling, ris med svsrta bönor och tomatsallad med mozzarella.

  2 st beställda tematårtor med Frost och Bilar såklart plus att alla barnen fick med Frost/Bilar goodiebag hem! 

  

Jag trodde först att vi var på ett brasilianskt kalas(!) men kubanskt var det! Alla pratade spanska och vi var lite alien där haha! Måns och jag kan ju lite spanska så vi hängde lite med i alla fall. Alla vuxna var glada och några mammis hejade på min mage hehe. Några frågade när det var dags, vilken vecka och en var säker på att det är en pojke vi väntar!

Det var en pojke från Ts grupp som kom med sin pappa och en annan pappa kom med sin son från annan förskoleavdelning och en mamma med en son. Alla de försvann efter max en timme och mamman pyste…nej nästan rusade ut när salsa-reggaeton musik spelades och folk hade kul. Vad var det med de liksom? Bara för att det inte är cupcakes, fiskedamm, gräddtårta, kaffe och kallprat om vad alla jobbar med? Ok inte drar alla över en kam men jag tror ni förstår och missförstår mig inte här men förlåt mig alltså. Ha kul och bara infinna sig i situationen liksom, go with da flow!

Kalaset påminde lite om en föreningsfest och mycket av en thaifest dvs mycket värme, välkomnande, gästfrihet, alla hade skoj även man inte känner alla eller har hälsat på alla. 

 

Tilda dansade med pappa ja, ville att han skulle svinga runt henne och efter fet fick Måns en till flicka som ville också vara med hehe 

Vi har inte haft tillfället att ordna något kalas för T och det kommer nog inte ske i år heller då lillebror/-syster kan komma närsomhelst, i så fall senare under sommaren. Om vi ska ha kalas så kommer vi nog inte bjuda alla i Tildas avdelning. Det är lätt att säga så nu men jag lär ändra mig. Tänker nu mer på att de är från 1,5 till 5 år och de äldre barnen är pojkar, kanske inte så kul för nån då men JAG tycker att det är trevligt om mina barn får en inbjudan. 

Vi vill ha barnen i ungefär samma ålder som T men yngre barn är välkomna såklart och vi bjuder tillbaka de barnen om vi har gått på någons kalas. Tilda ska även få bjuda de kompisar hon vill när hon blir äldre och kan säga sitt i den frågan. 

  

Måste man bjuda alla kompisar på avdelningen på förskolan om man ska ha kalas? 

Det tycker inte jag och jag håller med Fnulan som nyligen skrivit en debatt om just ämnet: ”Alla behöver inte bjudas på barnkalas”. Ett inlägg om just ämnet kommer säkert snart om inte när det är aktuellt att ta upp det för min/vårt del, så där kommer jag utveckla mig lite mer.