Köttgryta i rödvin. Så gott! Långkokning i den gamla Kockums järngryta och 5 tim senare…
Köttgryta i rödvin med rotfrukter och shitake
1 kg högrev
5 vitlöksklyftor
2 gul lök
1 purjolök (liten)
2 morot (stor)
2 palsternacka
2 potatis (stor, fast)
1 kålrot (liten)
6 shitake svamp (tunn skivade)
2-5 lagerblad
1 näve grönpeppar (hel)
1 näve timjan
2 msk paprikapulver
5 dl rödvin
5 dl fond/buljong/vatten
1/2 dl balsamico
1 dl vetemjöl
salt & peppar
smör & olja
- Skär allting i lika stora bitar/tärningar, ju större desto längre tid att koka.
- Fräs rotfrukter, lök och vitlök i olja och smör i en stekpanna i omgångar beror på hur stor din stekpanna är.
- Klappa in köttärningar i mjöl och bryn köttet olja och smör, i en annan stekpanna eller gärna i en gjutjärnsgryta
- Bräsera köttet i rödvin, tillsätt lagerblad, grönpeppar och paprikapulver samt balsamico
- Tillsätt nu de frästa rotfrukterna och de skivade shitakesvampar, täck med buljong/vatten.
- Låt koka upp och sänk sedan till medelvärme. Låt små puttra till köttet är mör.
- Smaksätt med salt och peppar, eller buljongtärning som ni vill.
Varför inte servera med en stor klick creme fraiche och garnera med färsk timjan.
Enkelt och gott!