Denna rätt kan väl vem som helst slänga ihop, tror jag. Jag gjorde iaf det igår.

Det är alltid svårt att veta vad vi ska äta till kvällsmat. Oftast så känns allting…tråkigt. Och ikväll slutade det med en hederlig husmans Swedish Meatballs á la Thaimorsan. Eller bara mat till min löpare som ska springa Göteborgsvarvet för andra året i rad. I år är han nog mer förberedd än förra året. Han behöver kolhydrater, proteiner och fett. 

Här kommer recept på hur jag tillagade maträtten.
Alla gör olika och gillar olika.
Jag gör olika nästan varje gång, höfta du vet.

image

Har använt Canon 600D, 50mm 1.8

Köttbullar, ca 45 st

1 kg nötfärs
1/2 kg fläskfärs
3 stora klyftor vitlök
1 näve bladpersilja
3 schalottenlök (hade ingen gullök, annars 1st gullök)
1/2 del ströbröd
1 tsk kummin, pulver
1 ägg
3 msk ostronsås
1 msk kinesisk soja
Salt & peppar

Kör vitlök, lök, persilja och ägg i en matberedare. Jag körde smeten slät och blandade allting med en hand. Rulla sedan bullarna. Tänk på att vätska binder ihop köttet, så fukta händerna med vatten när du rullar. Kör i mitten av ugnen på 225 grader i 15-20 min

image

Bilder tagna med iPad. 

Jag valde att lägga rotfrukter och köttbullar samtidig. Jag vände på köttbullar en å en efter 15 min och stoppade tillbaka i ugnen i 5min så att undersidan fick en jämn yta och inte kokt. Allt av det goda fettet hamnar på rotfrukterna hehe… Det såg flottigt ut men fett behövs för att orka med träningen 🙂

Ugnsrostade rotfrukter, 225grader i 20 min

3 stora fast potatis
2 morot
Rapsolja

Skala och skär de i valfri storlek men helst lika stora. Marinera in rotfrukterna med lite olja. Kör i mitten av ugnen i 20 min.

 

Gräddsås

5 dl vispgrädde
1 msk oxfond (ej måste, ville göra slut på slatten)
1 tärning köttbuljong
1 msk majzena
1/2 dl vatten, kall
1/2-1 tsk kinesisk soja (för färg, ej måste)
Smör, en klick
SvartPeppar

Värm upp vispgrädden tillsammans med fonden och buljongen, låt sjuda, ej koka. Blanda Majzena med vatten som red såsen. Blanka av gräddsåsen med smör, rör ihop till en fin sås. Vill man ha lite sötma så kan man ha i svartvinsbärgelé

Servera med de klassiska tillbehören om ni vill, t ex saltgurka/inlagd gurka, lingon eller svartvinsbärgelé

Allt detta räcker till middag för två och halv personer plus två lunchlådor 🙂