Fredagspepp! Yeay! Jag har upptäckt KonMari-metoden… typ 3 år senare haha!

Jag vet att det har varit stendött i bloggen när du kikar in här. Ber om ursäkt. Ibland rullar livet på som du vet och syftet med bloggen är inte att dokumentera varenda stund jag eller vi i familjen gör. Tack att du vill titta in och var inte blyg med att lämna en kommentar 🙂 Fortsätt läsa gärna!

Mina två främsta prioriteter!

1. Bort med energitjuvar

Det som hände mest under veckan är att jag försökte ta mig i kragen och ha lite mer ordning på: mig, mitt företag, hemmet och barnen plus familjelivet och inte minst vårda nya som gamla relationer. Att ta tag i nya projekt som att fila på en matkurs, förbättra workshop för influencer (som jag gör nu för 3:e terminen med Johanna) plus att klura ut många roliga aktiviteter för mig och workshopen. Det tar på krafterna, och inte att tala om energitjuvar som dränerar och drar min fokus ifrån det jag borde göra. Jag har lagt min fokus på fel saker och personer. 

När det gäller personer så har jag haft en del giftiga personer som jag måste detoxa ifrån. Jag har reflekterat över hur många narcissister har jag tillåtit vara en del av mitt liv. Narcissism är nytt för mig och så långt kom jag inte när jag läste psykologi som tillval i gymnasiet vill säga. Säger bara… D.Trump har NPD!

2. Rensa mera

Jag kan erkänna att min ”resa” mot ett renare hem och mindre kaos omkring mig har inte riktigt börjat. Jag tänker på allt som jag ”skulle kunna” göra av med… och sedan händer det nada. Känner du igen det?

Många saker som jag har samlat på mig är oftast i kategorier ”kanske kommer att använda”, ”bra ett ha” och ”nostalgi”.

Det hänger fortfarande mycket kläder i garderoben och samlas i lådor som jag sällan hittar tillfällen att använda. Helt ärligt så använder jag typ 10 av 100 plagg… 10% av min garderob! Det är helt sinnessjukt vad mycket saker vi har här. Jag har flyttat totalt 9 gånger i mitt liv varav 5 gånger var tillsammans med Måns. Alla gånger vi flyttade så gjorde vi av med rätt mycket. Vi behöver nog ett större hem med ett stort kök för mycket som är för köket ligger i flyttlådor i källarförrådet! 

Dåså. För att kunna göra detta med att rensa hemmet har jag upptäckt KonMari-metoden. Om jag ska sammanfatta det så handlar det om att inte fokusera på vad jag vill rensa ut. Man ska tänka på vad man vill behålla och gör ens liv med ”SPARKLING JOY-mentalitet”. Så om något inte glittrar för mig så ska jag avstå. Jag tror att detta kommer att bli bra i längden och även hjälpa med att förminska den överkonsumtionen vi redan har i denna värld.

KonMari-metoden

Det som är så simpelt och inte så nytt egentligen blev något superviralt inom hus och hem sedan 2015 men jag har inte grävt så djupt i ämnet. Jag har i alla fall missat det helt med Kon Mari-metoden. Det var när jag såg Facebooksgruppen som heter KonMari Sverige med över 13K följare som jag blev nyfiken och gick med som medlem. Så mycket inspiration och jag ville genast slänga ut allt jag hade i hemmet haha. Men jag fick lugna ner mig lite.

KonMarimetoden består av att samla ihop allt man äger, en kategori åt gången, och sedan behålla endast de saker som "man verkligen gläds åt" (tokimeku på japanska), och därefter välja en plats för dessa saker.
Wikipedia

Marie Kondo

Att organisera i hemmet och finna glädjen i städningen enl den japanska grundaren och organiseringsproffsen Marie Kondo, det har blivit en kult. Det verkar vara en kvinna som förmodligen inte har barn vill jag gissa och kan hålla hemmet dammfritt alla dagar i veckan. Hon har lärt kvinnor världen runt genom sina populära böcker och Youtubefilmer att finna ro i rensningen. Att man behöver bara gå igenom detta med att rensa ut en gång och behåller det rent och fint enklare om inte alltid. Jag har dammsugit webben om KonMari och många har lovprisat metoden. Det är värt att prova. 

KonMari
Marie Kondo - grundaren till KonMari-metoden

Kategorivis och finna glädjen

Man ska alltså inte ta det rumvis. Kruxet här är att ta det kategorivis. Jag har i i veckan börjat med steg 1 dvs kategori: kläder.

Att rensa, skänka, slänga och behålla är inte lätt. Men man ska göra detta i ett systematiskt och lugnt takt, utan att lyssna på musik eller nåt. Man ska vara närvarande med sina tankar…haha nu blev det djupt. Yes sakta men säkert ska allt ordnas upp och det har tagit 1 år för många som jag har läst om. Jag får sluta vara ivrig. Hittils har jag bara gått igenom Måns och barnens kläder. Jag har inte varit i närheten av att rensa mina. 

 

Kolla in filmen! Det är som en meditation haha! 

Marie Kondo tycker att man ska tacka alla sina saker innan man göra sig av med de men det är nog mer att komma till ro med att klippa alla känslor och minnen från sakerna, elelr separationsångest kanske det heter 🙂

Frågade Tilda om hon ville vara med och rensa sina kläder och det gick superbra och 3/4 delar av hennes garderob försvann!

KonMari - Prims kläder
Jag har hunnit konmari Måns och barnens kläder men här är en av Prims lådor. Nu är det inte i färgskalan från mörka till ljus osv men detta kan jag sträva efter senare.

Detta kommer att ta tid men jag har känt stressen av att aldrig få ordning på hemmet så varje dag ska jag ”KonMari” något. Sedan ska jag KonMari det som finns i min laptop och sociala medier.

KonMari du också?

Boken på svenska heter Konsten att städa: förändra ditt liv med ett organiserat hem.
Det finns fler böcker så det är bara googla efter KonMari 🙂

Intresserad av att veta mer om mig?
Kolla in ”Om mig