Sugen på en thai somtam men har inte grön papaya?

Bilden visar min Kålrabbi Somtum med sojabönor och tomater som jag gjorde många år sedan som ligger på Instagram.

Vill du vara klimatsmart som den nya thairestaurangen ’Isaan’ som huserar Berns?

Isaan använder kålrabbi och kålrot i sina somtum och honung istället för palmsocker (källa: Aftonbladet ).

Hos mig och mina landsmän som bor utomlands har vi ju gjort somtum med kålrabbi och kålrot vet inte hur länge. Jag började testa det efter ett tips i ett thaiforum. Vissa tyckte det var godare än med grön papaya. Vissa gillar enbart morötter men jag tycker att morötter ger fin färg i kombo med andra rotfrukter.

Bra alternativ till grön papaya i alla fall när varken råvaran finns lättillgänglig och priset är skyhöga som nu 100kr/kg!

En somtum görs ju på grön papaya och palmsocker ett måste?

Ja men det är ju bara en sallad tycker vissa? Förstår man inte thaimaten och smakerna i olika maträtter och publicerar lite som man vill kan det bli fel.

’Isaan’ gör sin klimatanpassad Somtum och andra maträtter där det ingår palmsocker och byter ut till honung. Som många thai med vett i thaimatlagning så måste jag säga att olika socker ger olika typ av sötma. Palmsocker kokas fram för att få den nötigheten och karamelkaraktären i sockret. Vitt socker av sockerrör är ju bara sött och honung är söt på annat sätt. Lika så med att vi använder olika chilisorter till olika maträtter eller olika chili i kombination. Detta med smaker och råvaror är ju en skola i sig som även jag lär mig!

I Thailand är det självklart alltid Somtum med grön papaya men det finns andra Somtum med andra kombinationer. Så att byta ut grönsaker är mindre smärtfritt. Du kan kombinera olika grönsaker och även frukter i din somtum. Det är somtum-smaker du vill ha plus resten av råvaror som sätter fart på din mage ? som t ex salta krabbor och plaraa (”rutten fisk eller fisksås typ surströmming).

Så kombinerar kålrot och/eller kålrabbi med morötter funkar ??

Jag gillar fänkål i lagom klyftor/skivor. Rättika är också gott men här vill jag säga att du gör en Yum (prefix flrvspicy sallad) men utan att banka ihjäl för de blir lätt vattniga. Gurka är också gott, vi kallar det kort för ”tum täng” då gurka heter Täng-gwa.

Frukt-somtum?

Jo, kör syrliga gröna äpple som Granny Smith och t ex röda Pink Lady, röda vindruvor, apelsinklyftor och…kokta majs!

Thai ser inte majs som enbart grönsak för vi har i dessert också ?

Vill du veta hur man gör en Somtum så kika HÄR imina höjdpunkter hur man gör eller kolla in receptet ”Kålrabbi Somtum”.