Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Kimchi

Lästid: 2 min

Kimchi, kimchi…kimchi! Värst vad det är trendigt med Kimchi nu. Vissa säger att det var Jenny som vann Sveriges Mästerkock 2013 som introducerade kimchi för svenska folket. Nåja, jag är också en asiat. Jag gillar sån och vågar testa. Jag gillar inlagda frukter och grönsaker. Kimchi är fermenterade.

Igår kväll gjorde jag Kimchi för första gången. Hittade billiga kinakål för 8kr/kg så jag slog till. Brukar köpa kinakål och ha i nudelsoppa, inte äta som i sallad som många svenskar gör…

En basic Kimchi består oftast av kinakål (som även kallas för salladskål eller senapskål), rättika, morot, gräslök, kinesiska platt gräslök, lök, vitlök, ingefära, räkor/fermenterade räkor och inlagd kinakål om man vill å så kryddat man med fisksås, rismjölk och socker.

Det är inte svårt att göra. Det tog 3 tim för mig.

Recept? Jag har hämtat inspirationen från den här roliga koreanska kvinnan Maangchi! Kolla in hennes Kimchi recept där. Följ instruktionen där för jag är inte så bra på att förklara. Jag bara lagar.

Jag hade inlagda senapskål och iinlagda ngefära då Måns tog all ingefära till sin hemmagjorda Ginger beer… Å jag hade inte räkor i och fisksås tuckte jag inte att det behövdes eftersom jag saltade kålen rätt mycket.

IMG_6146.JPG

Ungerfär så här då. Glömde en bit ingefära också plus inlagda senapskål dom vi har haft i kylen ett tag

IMG_6191.JPG

Viktiga grejer här.. Chilipulver för just Kimchi och thai rismjöl (hög gluten)

IMG_0696.JPG

Så skär man kålen på bästa säty. Skär bort stumpen. Sätt kniven nära roten. Man skär alltså inte genom utan drar sedan isär. Då får man fina blad. Skär i kålhalvan igen i roten så att det blir lätt att dra isär en gång till vid inläggningen. En kål blir 4 delar.

IMG_0673.JPG

Skölj kålhalvorna i kallvatten. Salta mellan bladen. Vänd på de var 30 min x 4 gånger

IMG_6187.JPG

Skär rättika i tunna runda skivor, skär morötter snett på längden, skär lagom fin gräslök och ev. senapskål om du har.

IMG_6162.JPG

Mixa vitlök, lök, ingefära och räkor till en smet

IMG_6184.JPG

Gör typ risgröt. Koka upp 2 msk rismjöl, 2 msk socker och 5dl vatten. Bland ner lökmixen och 5 dl chilipulver (vill ha rätt så starka chilismak)

IMG_6185.JPG

Det är en bra idè att använda plasthandskar. Chili smakade typ ingenting eller inte stark som thaichilipulver. Chilin tar nog smak när allting har jäst. Macelera in geggamjan i kålen blad efter blad. Försök få kåldelarna att hålla ihop kvartvis. Drar alltså inte isär bladen.

IMG_6177.JPG

Så ser de ut. Vik ihop kålen en och en innan du lägger de i burken.

Nu står burkar och jäsa i rumstemperatur och ska stå i 2 dygn.

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar om “Kimchi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge