Vi testade en av våra lokala thaihak och här kommer en recension!

Det är många som har frågat mig vilka thairestauranger jag kan rekommendera och helt ärligt så har jag inte kunnat svara men brukar nämna Moon Thai i stan. Sedan de ställen jag har testat brukar inte falla mig i smaken och maten är också oftast försvenskad. Det verkar som många thairestauranger tror att svenskar inte klarar av thaimaten så de vågar inte köra all-in och måste ha med alla maträtter.

Moon thai kitchen har jag ätit några gånger och där kan jag säga att det är trevligt, kul ställe, trångt men maten är bra. Jag brukar dock beställa ett somtam set-meny med somtam (grön papayasallad), grillad kycklingklubba och sticky rice för 189kr.

Tänker att jag går på något liknanade och leta upp lokala thaimatställen som kan tillaga detta bra på sitt eget vis till bättre priser. Finns det laab och annat i menyn än svensson pad thai eller panaeng så kanske ska jag slå till. Så går tanken.

En lördag på Khao Tip thai

I lördags var hela familjen på Khao tip thai för att luncha. Restaurangen är familjeägd och har thaikockar. Den är egentligen en thai take away men det finns gott om sittplatser. Stället ligger nära Wieselgrensplatsen och det är lätt att hitta till. Det finns även 3 p-platser som tillhör restaurangen om man kommer med bil.

Jag hade kollat in deras meny på hemsidan och blev nyfiken på Thai Special där det finns laab och sticky rice på menyn! De har även en Facebook-sida och jag upptäckte den i januari då jag frågade om de hade en thaimeny eftersom de postade andra thaimaträtter som inte fanns med i menyn. Det var lite roligare maträtter och desserter men dessa maträtter kan vara efter förfrågan eller efter säsong.

Khao tip betyder gudomligt ris.

Interiör

Khao Tip Thai utifrån skulle man kunna tro att det är en inhemsk thairestaurang hemma hos någon som man kan se i Thailand med tanke på uteplatsen. Med en thaiflagga kan man inte missa att där finns en thai. När man kliver in i restaruangen så är det rent och fint med gott om sittplatser om man vill äta där. Det var varmt i lördags så det passade kanon att sitta ute.

Typiska take away matbilder som visar kunder vad som är vad. Det är deras egna bilder så maten bör vara autentisk med bilden tänker jag 🙂 Äter man på restaurangen så tror jag det ingår kaffe och kakor. Lunch kostar 79kr enl. skylten och de har stängt måndagar.

De ”hemliga” maträtter finns inte på väggen haha! Kolla på disken så har du säkert 10 extra. Berätta gärna också hur het du vill ha maten men vågar du ta thai-stark så får du nog skylla dig själv.

Thaimeny för thai!

Jepp, här är svaret på det jag skrev i mitt inlägg HÄR där jag nämde att det finns thaimeny för thai utöver den vanliga menyn haha!

De extra maträtterna finns inte i menyn och står på thai men alla får så klart beställa. Det finns Moo ping, grillad fläsk med sticky rice (bilden längst upp) och 60 kr är verkligen lagom. Kocken berättade att många thaimammor kommer förbi och köper Moo ping efter barnen slutat skolan. Bra snabbmat istället för Donken haha!

Övriga maträtter är t ex som tam (grön papayasallad) som kommer med kycklingvingar och yam wunsen (glasnudelsallad). Det finns fler maträtter men jag riktiade in mig på Thai-Isaan mat.

Isaan-lunch family style!

Det är rätt vanligt att man har 3 till 7 rätter på bordet om man ska äta som en thaifamilj. Oftast är det maträtter som man skall äta tillsammans och dela, om det inte är ”one-dish meal” om man är själv som t ex nudelrätter som pad thai eller khao pad (stekt ris).

Vi beställde moo ping med sticky rice till barnen att dela på. Sedan två olika laab, en laab gai (kyckling) och en laab nue (nötkött). Måns laab bad vi om att få utan koriander och mindre chili, 2 chilifrukter för att vara specifik. Till laab måste man ju ha somtam (grön papayasallad!

Laab gai, 95 kr. Gai betyder kyckling.

Laab är alltså en köttfärssallad med örter som koriander, gräslök, mynta och det är görs på färs. Är det inte färs men istället grillad kött i tjocka skivor i salladen så heter det Namtok.

Laab nue, 95kr. Saken är biff och detta är på biffbitar så det är lite på gränsen till namtok men å andra siden är kan lokala avvikelser förekomma, alltså hur folk väljer att tillaga den här rätten. Det viktiga är smakerna och utseendet. Fräscht men lite lite koriander haha. Det brukar även vara platta ”stinky” koriander men det var lika bra att inte ha med i maträtten då många svenska inte känner till.

Somtam (grön papayasallad) med friterade kyckling, 150kr.

Kocken undrade om jag vill ha med plaa-ra (typ thai fermenterad fisksås som tyd surströmming. Vi har det som smakessens haha!). Jag bad om ”somtam thai” dvs. basic så Måns kunde äta.

Sticky rice kallas även för sötris/sweet rice eller glutinious rice (fast det är glutenfritt). Barnen älskar det men mina barn har börjat äta det riset med bestick! Man äter med fingrar bäst men man måste ha en liten skål med vatten att doppa fingrarna i så att riset inte klibbat fast för mycket.

Nä’r jag har slut på sticky rice eller inte orkar göra det så kommer jag definitiv gå hit och köpa!

Efterrätt!

Oh my gåååd! Detta är så himla gott överlag!. Sticky rice i kokosmjölk toppad med kokoskräm och rostade mungbönor, ät med färsk söt mango. 55kr är verkligen ett kap då det var en rejäl portion som vi lätt kunde dela Måns och jag. Men jag åt upp allt själv trots att jag var supermätt redan hahahah!

Det bästa att avsluta en måltid med! Jo, det är vara lite konstigt med att äta ris som efterrätt med vi svenskar äter ju ris a la Malta vid Julen. Thai har många risdessert 🙂 Denna är bland de godaste och skulle det inte vara med mango så gillar jag med eggcustard som påminner om flan eller creme catalan men med kokosmjölk istället för grädde.

Sammanfattning

Att Khao Tip skulle vara så här bra var lite otippat! 🙂 Vill du äta som vi så ska du välja Laab, somtam och friterad kyckling med sticky rice. Då får du ett komplett Isaan måltid som heter duga. Dela gärna maten med någon om du inte vill ha allt för dig själv. Dessert är lite vad kocken känner för så man kan ringa, fråga på messenger eller kolla på deras facebook sida om vilka extra maträtter som finns idag eller i veckan.

Kocken heter Paa och hon driver restaurangen med sin man. Hon kom ut och kollade till oss så jag fick med en bild då hon satt så fin med thaiflaggan bakom hehe. Vi pratade en hel del eftersom jag inte känner så många thai. De har haft restaurangen i i ett år och hoppas på fler hittar till dem.

Om jag kan rekommendera andra maträtter?
Utifrån vad jag kan se i meny så skulle jag inte säga pad thai MEN prova pad kee-mao (drunken nudel med basilka) och den lär vara spicy som den ska! Det är ok att säga till om chilistyrkan 🙂

Måns tyckte att maten var super bra och roligare med dessa maträtter än vanliga försvenskade thaicurrygrytor osv. Hur bra som helst, sa han.

Prisvärt och absolut värt en omväg!

Tips! Vill du veta hur jag gör laab, somtam, pad thai och andra maträtter så kolla in min instagram, under profilen har du runda pluppar så letar där 🙂 IG: Thaimorsan