För att piffa upp en köttfri måndag/meat free Monday så serverades maten i en ananashalva igårkväll.

Stekt ris

Stekt ris är lite som pytt i panna och man kan kombinera hur man vill. Den här gången blev det något som jag gillade att äta som barn, nämligen Stekt ris med ananas eller ” khao phad sapparot” men inte helt köttfritt då det var lite små kabanossa bitar i.

khao – ris
phad – steka/woka
sapparot – ananas

Förutom färska ananas så brukar den här maträtten innehålla: lök, ärtor, russin, paprika, tärnade skinka och ketchup plus ett stekt ägg som serveras vid sidan om eller i riset. Det är ett mycket barnvänligt maträtt. Kananossan var dock lite het men Tilda åt utan problem.

Vill man ha det mer vuxet så varför inte ta i lite gurkmeja, rostade chilipaste (namprik pao) eller Srirachasås. Man kan ha som sagt vad man vill, bara det stekta riset inte blir geggigt och kletigt, inte alls gott. Till stekt risrätter brukar man ha stekt ägg till, lite som när vi svenskar vill ha ett stekt ägg till pyttipannan.

(null)

Khao phad sapparot

Stekt ris med ananas (och kabanossa)

(4 port.)

Ingredienser

4 port Kokt ris (gärna från gårdagens)
1/2 ananas, tärnad / 1 burk
2-3 valfri korvar, skivad/tärnad
1 lök, gul, små kuber
1 paprika, tärnad (vilken färg du vill)
2 dl sojabönor, tinade
ägg, uppvispad
gräslök/ salladslök, fin skivade
cashewnötter
Fisksås / ljus sojasås
Currypulver
Rostad vitlöksolja / rapsolja /kokosfett eller annat olja

*Tips! Woka portionvis eller max 2 portioner per gång. Då blir allting stekt, inte kokt och geggigt.

image

Jag hade rostad vitlöksolja och curry.

Tillagning

Hetta upp oljan i stekpannan, fräs korv och lök, följs av andra grönsaker utom gräslök och smaksätt direkt. Jag hade lite currypulver på riset innan jag rörde runt. Skjut riset åt sidan och stek ägget lite lätt och blanda väl. Tillsätt cashewnötter, gräslök och blanda igen. Jag valde att ha ägg i riset för Tilda skulle äta.

Servera med gurkskivor, tomatskivor och lime/citron, gärna färsk chili i fisksås också. Garnera med mer gräslök och nötter.

Khao Pad sapparot

Khao Pad sapparot

image

Tilda gillar korv. Kabanossa var smala, peppriga men Tilda åt. Hon gnällde lite att det var ”peppar peppar” i munnen när hon stoppade i sig för många korvtärningar 🙂

 

image

Det bästa sättet att få ur ananasköttet är att göra hål i botten och skär ut. Då halkar inte heller skalet runt om man vill använda den som serveringsfat…