Jag har idag ägnat mig åt Kålrabbi och Somtum som ni kanske har märkt. Och varför inte göra Somtum med kålrabbi? Prova nåt nytt liksom! I som tum så har man som regel grön papaya men det är så himladyrt i Sverige då det kan kosta upp till 90kr/kg. I Thailand kan man äta somtum dagligen för 5kr eller nåt beror på var man äter det. Kolrabbi är en jättebra ersättning om någon vill prova. Det är också billigare. Jag köpte 2 små kålrabbi för 25kr och de kostade 29kr/kg på Coop. Ni kan läsa vad jag publicerade idag om kålrabbi här och somtum här! 🙂 En liten kålrabbi på ca 250 g räcker till 2-4 portioner beror på hur mycket du väljer att ha i din rätt, med mer eller mindre rivna kålrabbi.
Somtum Thai med kålrabbi
Ingredienser
1 näve kålrabbi, rivna
1 mindre näve morot, rivna
1-2 klyftor vitlök
1-10 st chilifrukt (som du vill)
3 Körsbärstomater, delade
5 – 10 bitar Long bean alt. haricoverts, dela i ca 3cm stavar
Smaksättning
1 msk fisksås
1 msk saft av lime
1 msk palmsocker, ta en bit
(Torkade räkor)
Garnering
Jordnötter, rosta gärna
Så gör du:
- Mortla vitlök och chili lätt, i med en bit palmsocker och fortsätt mortla. Smaksätt dressingen med fisksås och lime ev mer av något du vill. Hitta dina smaker. Gillar du mer sälta, sötma, syra så är det bara köra!
- I med rivna kålrabbi och morot och banka till lite lätt och vänd runt med hjälp av en sked så att smakerna blandas. Banka inte ihjäl grönsakerna så att de slaknar…
- Garnera med jordnötter
Tips! Servera med grillad kyckling och sticky rice!
Somtum Thai med kålrabbi
Equipment
- Utrustning som kan vara bra att ha: Mortel och julianneskalare alt. rivjärn
Ingredienser
Ingredienser
- 1 näve kålrabbi rivna
- 1 näve morot rivna
- 1-2 klyftor vitlök
- 1-10 st chilifrukter som du vill
- 3 st Körsbärstomater delade
- 5 - 10 bitar Long bean alt. haricoverts dela i ca 3cm stavar
Smaksättning
- 1 msk fisksås
- 1 msk lime tänk en halv lime
- 1 msk palmsocker ta en bit
- (Torkade räkor)
Garnering
- Jordnötter rosta gärna
Instruktioner
- Så gör du:
- Mortla vitlök och chili lätt, i med en bit palmsocker och fortsätt mortla. Smaksätt dressingen med fisksås och lime ev mer av något du vill. Hitta dina smaker. Gillar du mer sälta, sötma, syra så är det bara köra!
- I med rivna kålrabbi och morot och banka till lite lätt och vänd runt med hjälp av en sked så att smakerna blandas. Banka inte ihjäl grönsakerna så att de slaknar...
- Garnera med jordnötter
Anteckning
Här är exempel på Kålrabbi somtum men jag hade inte long bean/haricovert, torkade räkor eller jordnötter
Ska snarast pröva.med Kålrabbi. Det låter riktigt gott.