Jag har idag ägnat mig åt Kålrabbi och Somtum som ni kanske har märkt. Och varför inte göra Somtum med kålrabbi? Prova nåt nytt liksom! I som tum så har man som regel grön papaya men det är så himladyrt i Sverige då det kan kosta upp till 90kr/kg. I Thailand kan man äta somtum dagligen för 5kr eller nåt beror på var man äter det. Kolrabbi är en jättebra ersättning om någon vill prova. Det är också billigare. Jag köpte 2 små kålrabbi för 25kr och de kostade 29kr/kg på Coop. Ni kan läsa vad jag publicerade idag om kålrabbi här och somtum här! 🙂 En liten kålrabbi på ca 250 g räcker till 2-4 portioner beror på hur mycket du väljer att ha i din rätt, med mer eller mindre rivna kålrabbi.

Somtum Thai med kålrabbi

Ingredienser

1 näve kålrabbi, rivna
1 mindre näve morot, rivna
1-2 klyftor vitlök
1-10 st chilifrukt (som du vill)
3 Körsbärstomater, delade
5 – 10 bitar Long bean alt. haricoverts, dela i ca 3cm stavar

Smaksättning

1 msk fisksås
1 msk saft av lime
1 msk palmsocker, ta en bit
(Torkade räkor)

Garnering

Jordnötter, rosta gärna

Så gör du:

  1. Mortla vitlök och chili lätt, i med en bit palmsocker och fortsätt mortla. Smaksätt dressingen med fisksås och lime ev mer av något du vill. Hitta dina smaker. Gillar du mer sälta, sötma, syra så är det bara köra!
  2. I med rivna kålrabbi och morot och banka till lite lätt och vänd runt med hjälp av en sked så att smakerna blandas. Banka inte ihjäl grönsakerna så att de slaknar…
  3. Garnera med jordnötter

Tips! Servera med grillad kyckling och sticky rice!

Somtum Thai med kålrabbi

En thaisallad som görs på kålrabbi istället för omogen papaya
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid5 minuter
Total tid15 minuter
Måltid: Sallad
Kök: Asiatisk
Keyword: mellanmål, sallad, somtum
Portioner: 1 pers
Författare: Siranee | Thaimorsan.se

Equipment

  • Utrustning som kan vara bra att ha: Mortel och julianneskalare alt. rivjärn

Ingredienser

Ingredienser

  • 1 näve kålrabbi rivna
  • 1 näve morot rivna
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1-10 st chilifrukter som du vill
  • 3 st Körsbärstomater delade
  • 5 - 10 bitar Long bean alt. haricoverts dela i ca 3cm stavar

Smaksättning

  • 1 msk fisksås
  • 1 msk lime tänk en halv lime
  • 1 msk palmsocker ta en bit
  • (Torkade räkor)

Garnering

  • Jordnötter rosta gärna

Instruktioner

  • Så gör du:
  • Mortla vitlök och chili lätt, i med en bit palmsocker och fortsätt mortla. Smaksätt dressingen med fisksås och lime ev mer av något du vill. Hitta dina smaker. Gillar du mer sälta, sötma, syra så är det bara köra!
  • I med rivna kålrabbi och morot och banka till lite lätt och vänd runt med hjälp av en sked så att smakerna blandas. Banka inte ihjäl grönsakerna så att de slaknar...
  • Garnera med jordnötter

Anteckning

Tips! Servera med grillad kyckling och sticky rice!

Här är exempel på Kålrabbi somtum men jag hade inte long bean/haricovert, torkade räkor eller jordnötter

(null) IMG_2519.JPG (null) (null) (null) (null)