Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Ibland behövs det inte mer än RIS & CHILI!

Ibland behövs det inte mer än RIS & CHILI!
Lästid: 2 min

Nu kanske många tycker att detta är konstigt men det är inte alls så konstigt för en thai. Det verkar torftigt men så här kan vi thai leva på alla dagar när det inte finns så mycket hemma. Ris och chili, för ibland behövs det inte mer. Precis som italienarna med deras pasta olio aglio (med vitlöksolja).

Min lunch idag medan jag satt och matade Prim. Det är inte alltid att jag hinner laga mat till mig själv. Det blev ris, vispad ägg och “nam prik” chilidipp.
Jag var uppvuxen med att det alltid fanns ris hemma i riskokaren. När jag kommer hem till mina föräldrar så finns det färdigt ris i riskokaren. Jag lärde mig koka ris i riskokaren innan jag lärde mig koka ris på spisen. Jag kan berätta att inte alla thai som kan koka ris trots att de kommer från ett risland! Nu använder jag ingen riskokare och kokar endast med i min Jamie Olivers teflonkastrull.

Här hemma äter vi ris någon gång i veckan och Måns kan koka ris utan min hjälp några gånger nu på sistone, senast faktiskt igår men då undrade han om det skulle vara med eller utan lock. Det är lite av ett experiment varje gång man köper en ny säck med ris. Vi köper 5kg säck och hade vi haft plats så skulle jag har slagit till med 10kg, mycket billigare för oss risätarna.

Jag kan leva på ris och nudlar när jag är ensam. Jag gillar dock inte att äta rester men om det är thaimat som kan ätas med ris så går det. Finns det ris så kan jag steka ett ägg eller thaiomelett och äter det med chilidipp. Simpelt och gott. Stekt ris kör jag oftast också. Barnen gillar det men det blir så mycket ris överallt.

Den här veckan har jag kört ännu snabbare lunch och fettsmålt haha! Istället för att fritera ägg och steka riset så körde jag kökt ris, vispade ägg och chilipaste. Jag hällde äggen över riset, blandade runt lite och micrade i 2 min på 800w. Sedan åt jag med chilipaste och gurka.

Något som jag inte alls gör så mycket av är just chilipaste och chiliröra, alltså Nam prik. Jag köper en burk av t ex denna Nam prik Sawan som innehåller torkade räkor, chili, tamarind och örter. Den här är torr och super stark för en ovan chiliätare. Det behövs bara lite tillbehör som färska och kokta grönsaker till. En burk kostade runt 20 kr och räcker max en vecka för mig, om ens det.

Ett inlägg om olika thai chilipaste och chilisalsor kommer, jag jobbar på det 🙂

Print Friendly, PDF & Email

6 kommentarer om “Ibland behövs det inte mer än RIS & CHILI!

 1. Vad köper du för sorts ris? Jag köper bara jasmin ris för att jag inte vet något om andra sorter ?

  1. Ahh just det, det borde jag har skrivit 🙂

   Vi köper mest Basmati. Måns gillar basmatiris och jag är uppvuxen med jasminris. Nu har vi 5kg jasminris hahs. Jasminris är lite klibbig medan basmati är lättare att separera riskornen. Ibland vill jag köpa långkornigris men det vill inte allsMåns då det påminner om ris som man fick i skolan. Det tyckte jag däremot att det var gott. Sedan har vi 5kg sticky rice stående och det riset bör blötläggas i 2-10 tim innan ångkokning. Det riset ör gott till grillad mat och dippa i chilisalsor. Våra barn gillar det riset och det blir inte rus över allt på golvet haha

 2. Tack för bra information! Ska köpa basmati och prova för jag tycker jasmin är lite väl klibbigt ibland.
  Haha ja känns som det ligger en hel måltid på golvet när Alva ätit ris.

  1. Ja jasminris är lite klibbig och värre om det är överkokt. Jag kokar ris på spisen och hettar upp på turbo och sänker värmen till nästlägsta direkt när det kokar och locket ska vara på. Det blir bra och man kan hälla i mer vatten i efterhand istället om man tycker att riset blir för hård.

 3. Om du orkar rensa upp en skåp kan du till och med ha en 20kg rissäck. Vi bor i en trea på 75kvadrat och har vårt rissäck i en av köksskåpen. Det där med att inte hinna laga mat tillsig själv känner jag såväl igen. Jag brukar äta en skiva bröd eller knäcke utan ingenting på samt en glas vatten när det krisade.

  1. Javisst om jag hade extra utrymme. Då skulle det bli 20kg ris och 20kg sticky rice me ? vi behöver bo o hus där vi har ett rum med bara mat… om i mästerkockarnas skafferi hehe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge