Nu kanske många tycker att detta är konstigt men det är inte alls så konstigt för en thai. Det verkar torftigt men så här kan vi thai leva på alla dagar när det inte finns så mycket hemma. Ris och chili, för ibland behövs det inte mer. Precis som italienarna med deras pasta olio aglio (med vitlöksolja).

Min lunch idag medan jag satt och matade Prim. Det är inte alltid att jag hinner laga mat till mig själv. Det blev ris, vispad ägg och ”nam prik” chilidipp.

Jag var uppvuxen med att det alltid fanns ris hemma i riskokaren. När jag kommer hem till mina föräldrar så finns det färdigt ris i riskokaren. Jag lärde mig koka ris i riskokaren innan jag lärde mig koka ris på spisen. Jag kan berätta att inte alla thai som kan koka ris trots att de kommer från ett risland! Nu använder jag ingen riskokare och kokar endast med i min Jamie Olivers teflonkastrull.

Här hemma äter vi ris någon gång i veckan och Måns kan koka ris utan min hjälp några gånger nu på sistone, senast faktiskt igår men då undrade han om det skulle vara med eller utan lock. Det är lite av ett experiment varje gång man köper en ny säck med ris. Vi köper 5kg säck och hade vi haft plats så skulle jag har slagit till med 10kg, mycket billigare för oss risätarna.

Jag kan leva på ris och nudlar när jag är ensam. Jag gillar dock inte att äta rester men om det är thaimat som kan ätas med ris så går det. Finns det ris så kan jag steka ett ägg eller thaiomelett och äter det med chilidipp. Simpelt och gott. Stekt ris kör jag oftast också. Barnen gillar det men det blir så mycket ris överallt.

Den här veckan har jag kört ännu snabbare lunch och fettsmålt haha! Istället för att fritera ägg och steka riset så körde jag kökt ris, vispade ägg och chilipaste. Jag hällde äggen över riset, blandade runt lite och micrade i 2 min på 800w. Sedan åt jag med chilipaste och gurka.

Något som jag inte alls gör så mycket av är just chilipaste och chiliröra, alltså Nam prik. Jag köper en burk av t ex denna Nam prik Sawan som innehåller torkade räkor, chili, tamarind och örter. Den här är torr och super stark för en ovan chiliätare. Det behövs bara lite tillbehör som färska och kokta grönsaker till. En burk kostade runt 20 kr och räcker max en vecka för mig, om ens det.

Ett inlägg om olika thai chilipaste och chilisalsor kommer, jag jobbar på det 🙂