Igår på juldagen åt vi kalkon. Det är numera en tradition i Måns familj och vi har en engelskman i familjen. Det blev en 4,5 kg kalkon i ugnen, curry-rotfrukter och skysås. Den här gången var det jag som gjorde kalkonen med tillbehör själv. Innan kalkonen åt vi grönkålssoppa som svärfar gjorde men jag kryddade hehe. Efterrätten blev en Beeramisu… som Tiramisu men med jul-ale och saffran! Måns egen påhitt.

Här kommer receptet på mitt enkla ”turbo” och faktiskt mört(!) helstekt kalkon på max 3 tim!

Du behöver:
1 kalkon 3 – 5 kg

Rubb:
Timjan, torkade
Mejram, torkade
1 citron + zest
1 äpple, klyfta
Salt
Svartpeppar

Pensling:
50g smält smör
2 msk soja/mushroom soja

Buljong/ös:
1L vatten
100g smör
2 buljongtärningar (höns/grönsak)

Så gör du:
1. Tvätta kalkonen ut och invändig. Torka kalkonen med hushållspapper. Lägg kalkonen med bröstsidan upp på en ugnsform/plåt med högkant

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Rubb kalkonen under skinnet med citronzest, salt och peppar. Rubb på skinnet med torkade timjan, mejram, salt och svartpeppar

4. Dela citronen och klyfta äpplet å stoppa i kalkonen å halsskinnet

5. Pensling: blanda smälta smöret med soja och pensla runt kalkonen

6. Buljong: koka upp 1L vatten, 100g smör och 2 buljongtärningar.

Hela processen!
Sätt kalkonen med bröstsidan upp. Rubb in ordentligt och pensla på med sojasmör. Lägg kalkonen längst ner i ugnen. Kör 30 min på 225 grader, ta sedan ut den och vänd med ryggsida upp och kör i 30 min å vänd tillbaka efter 30 min med bröstsida upp igen. Nu öser du buljongen på kalkonen och ställ in. Låt kallkonen står i 1 tim men ös kalkonen var 15 min. Sedan stick kalkonen i lårben och bröstet där det är tjockast. Är köttsaften rosa/blodig så kör ytterligare 30 min eller tills köttsaften är klar i färgen. Ta ut och låt kalkonen vila i 30 min innan tranchering.

(Kött måste vila för att köttsaften inte ska rinna bort å köttet blir torrt. Om det är en bit blodig biff så gäller det samma. Det är 5 -30 min beror på storlek på köttet)