Idag är det högtid i Thailand då vi firar Songkran men det är inte bara i Thailand utan det är även i våra grannländer som Laos, Kambodja och Myanmar/Burma.

Songkran – Thai nyår 

a.k.a The water (splashing) festival

Vattenfestival. Det som firades bara en dag när jag var barn har blivit nästan en hel veckas firande och turismen var definitiv den bidragande delen.

Vad många icke thai inte vet är att firandet är ett sätt att rena inför det nya buddistiska året. Vi är inne i år 2561

Firandet börjar med en rening på morgonen och allmosa som buddister brukar göra dvs skänka mat till munk och detta gör man gärna tillsammans med nära och kära. Sedan var det vattenfest men förr var det aldrig med is och sånt.

Det är i alla fall tillåtet att kasta vatten på alla! Ingen kan bli arga. Då får man skylla sig själv om man väljer att köra moped eller vara extra fin denna dag. Klädkod är t-shirt, linne, short eller thaiskjorta/Hawaiiskjorta haha.

Tilda åker nästa fredag till Thailand med mormor och morfar. Vill man till Thailand så ska man såklart inte flyga ner precis innan men flygbiljetterna bli billigare om man reser som de ska bara en vecka efter firandet. Men har man inte upplevt Songkran så ska man åka då!