Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Happy Loy Krathong 2014

Lästid: 2 min

Jag har helt glömt! Hade jag inte sett på Facebook vad mina vänner i Thailand höll på med så hade jag inte skrivit detta inlägg! Thaimorsan hade ingen koll bah. Det är ju LOY KRATHONG! Åh vad jag saknar detta! Blir så avundsjuk. Reser man till Thailand i november så ska man absolut inte missa detta. Bästa fester är ute på landet och i norra Thailand.

hilton-loy-krathong

Loi Krathong är den allra vackraste festivalen som vi thai firar när det är fullmåne i november, oftast i mitten eller i slutet av månaden men i år var det 6 nov. Igår! Ceremoni är en hyllning till vattengudarna och en botgörelse för allt ond man har gjort.

image
1290500113_decorated-krathong

Krathong: Det är verkligen hantverk 🙂

Krathonger skapas av bananblad som man gör till en lotusformad båt och som man sen fyller med blommor, stearinljus och rökelsestickor. Innan man tänder ljusen och skickar iväg den lilla båten ut i havet eller i floden ber man en stund och önskar sig något samtidigt som man också skall be om förlåtelse för sina synder.

 

Är det stjärnklart, vindstilla och fullmåne så är det en mäktig och mycket vacker upplevelse. Vid skymningen så strömmar folk mot vatten å ända fram till midnatt brukar det hålla på. Detta kan oftast funka som thai Alla
hjärtans dag hehe. Många brukar gå med sina kära å loy en Krathong. När jag var barn var det inte heller några ballonger eller rispapperslampor som man skickar upp till himlen men nu är det överallt och förekommer på de flesta högtider. (Loi = flyta)

image

CoLP-1111-LoyKrathongMJ-5112-XL

 image

Här har vi Krathong av färgglada papper som var redan formad som blomblad. Som barn i Thailand så minns jag att vi gjorde egna krathong varje år och jag var ganska kreativ då hehe. Byggde min krathong i 3 våningar som en blomtårta typ.

image

Skönhetstävling

Thailändarna ÄLSKAR skönhetstävlingar! Så på Loy Krathong är det stort. Man tävlar i allting som finaste Krathong, vackraste Noppamat Princessa och mest storslaget vagn där både Noppamat och alla möjliga sagofigurer rymmer på flaket. Här får man även chans att klä sig i thailändska traditionella dräkter, det är bara välja från vilken epok eller landskap man vill befinna sig i 🙂

20101118105231_1_normal

loy_krathong_lampang1
loy-krathong-festival

p1045023172-3

Vad jag vet så arrangeras det Loy Krathong fester runt om i Sverige och i världen där det finns thaifolk. Ikväll är det fest i Mölndals Folkest hus och det kommer vara thaimat, dryck, dansuppvisning och tävlingar. När jag bodde i Stockholm som barn deltog jag i mini Noppamat skönhetstävlingar och var på thaifester. Nu känner jag ingen thai men jag tror att vi kikar in där ikväll.

image

(Bilder: Google sökord  “Loy krathong festival”)

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar om “Happy Loy Krathong 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge