Happy Loy Krathong 2014

Lästid: 2 min

Jag har helt glömt! Hade jag inte sett på Facebook vad mina vänner i Thailand höll på med så hade jag inte skrivit detta inlägg! Thaimorsan hade ingen koll bah. Det är ju LOY KRATHONG! Åh vad jag saknar detta! Blir så avundsjuk. Reser man till Thailand i november så ska man absolut inte missa detta. Bästa fester är ute på landet och i norra Thailand.

hilton-loy-krathong

Loi Krathong är den allra vackraste festivalen som vi thai firar när det är fullmåne i november, oftast i mitten eller i slutet av månaden men i år var det 6 nov. Igår! Ceremoni är en hyllning till vattengudarna och en botgörelse för allt ond man har gjort.

image
1290500113_decorated-krathong

Krathong: Det är verkligen hantverk 🙂

Krathonger skapas av bananblad som man gör till en lotusformad båt och som man sen fyller med blommor, stearinljus och rökelsestickor. Innan man tänder ljusen och skickar iväg den lilla båten ut i havet eller i floden ber man en stund och önskar sig något samtidigt som man också skall be om förlåtelse för sina synder.

 

Är det stjärnklart, vindstilla och fullmåne så är det en mäktig och mycket vacker upplevelse. Vid skymningen så strömmar folk mot vatten å ända fram till midnatt brukar det hålla på. Detta kan oftast funka som thai Alla
hjärtans dag hehe. Många brukar gå med sina kära å loy en Krathong. När jag var barn var det inte heller några ballonger eller rispapperslampor som man skickar upp till himlen men nu är det överallt och förekommer på de flesta högtider. (Loi = flyta)

image

CoLP-1111-LoyKrathongMJ-5112-XL

 image

Här har vi Krathong av färgglada papper som var redan formad som blomblad. Som barn i Thailand så minns jag att vi gjorde egna krathong varje år och jag var ganska kreativ då hehe. Byggde min krathong i 3 våningar som en blomtårta typ.

image

Skönhetstävling

Thailändarna ÄLSKAR skönhetstävlingar! Så på Loy Krathong är det stort. Man tävlar i allting som finaste Krathong, vackraste Noppamat Princessa och mest storslaget vagn där både Noppamat och alla möjliga sagofigurer rymmer på flaket. Här får man även chans att klä sig i thailändska traditionella dräkter, det är bara välja från vilken epok eller landskap man vill befinna sig i 🙂

20101118105231_1_normal

loy_krathong_lampang1
loy-krathong-festival

p1045023172-3

Vad jag vet så arrangeras det Loy Krathong fester runt om i Sverige och i världen där det finns thaifolk. Ikväll är det fest i Mölndals Folkest hus och det kommer vara thaimat, dryck, dansuppvisning och tävlingar. När jag bodde i Stockholm som barn deltog jag i mini Noppamat skönhetstävlingar och var på thaifester. Nu känner jag ingen thai men jag tror att vi kikar in där ikväll.

image

(Bilder: Google sökord  “Loy krathong festival”)

Tags: No tags

One Response

Lämna en kommentar

CommentLuv badge