Svar till Claudia Galli Conchas inlägg “Att säga tjockis till ett barn är väl bara ‘gullig’?” Jag började kommentera i hennes inlägg men sedan växte texten så jag tar det här… och den fick växa lite till.

Nu lever jag i Sverige och förstår ämnet som många tyckte och höll med Claudia, och att inlägget är jätteviktigt. Det kan jag hålla med. Man ska tänka sig för innan man säger något till någon eller om någon. Det kan sätta sina spår.

Just det här med att kallar någon tjock eller tjockis är inte ok. Man kan tycka att det inte är ok någonstans, varken i Sverige eller i annat land. Det medför många negativa följder och sedan ska man diskutera om och om igen om ämnet, om vad som är ok och inte ok. 

Jag som är uppvuxen i Thailand, det är lite annorlunda där och det är säkert därför jag skriver så här i mitt inlägg. Thailändarna är sanslösa när det kommer till kroppsideal och utseende. Mediavärlden är den största boven, det har alltid varit i Asien och inte bara i Thailand.

Att kalla någon öppet för tjockis och att själv kan prata/skämta om sig själv som tjock trots 44 kg och ser redan ut som en vandrande pinne är aldrig några problem. Detta ser jag dagligen bland mina thaivänner på fb, även de som lever i Sverige.

  
Vi har ett “gullig” ord för knubbiga bebisar, barn och även vuxna…som inte alls är negativt ordet i sig. Vi säger “pom-pui“…chubby, välgödd typ. MEN till en thaitjej oavsett ålder, så skulle hon säkert sluta äta en måltid eller två varje dag i en månad. Och ingen skulle tycka att det är fel. 

Jag har alltid varit pinnsmal framtill jag fick ut gymnasiet ch då gick det också utför haha. Innan det åkte jag till Thailand ensam när jag var 18 och hängde hemma med mina släktingar. Vart jag än gick så fick jag uppmärksamhet och vissa kommenterade att jag var sexig(!) fast mina jeans skar in i höftbenen. Jag kunde äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt, då. Några år senare åkte jag tillbaka och för första gången med en “vit” pojkvän. Han fick allt uppmärksamhet…och jag? Jag var “tjock” och vägde…48? Att väga under 40 kg är fan inte sexigt men säg det till en thai. 

En svensk ung tjej var med mig i Thailand. Vi väntade på vår grillade mat från en vagn vid vägkanten. Försäljerskan pratade direkt “din kompis är lite tjock”…jag svarade “hon har råd att äta”… Ingen idé att bli sur på främlingar, olika kulturer och synsätt. Tjejen var lite längre än mig och tjock ja men ser bra ut. Hon blev inte glad nej för hon fattade ju att försäljerskan pratade om henne. 

I Sverige, en thaigubbe fick hjälp av min mamma med lite dokument hemma hos oss när jag var yngre och bodde hemma. Han kommenterade om mig medan han satt och åt min mammas mat, att jag hade lagt på mig och mina överarmar var lite tjocka… Svar på tal fick han….och “du har halva foten i graven”… Om det hade varit i en annan thaifamilj så skulle jag har fått skit för att vara respektlös mot de äldre… Tyvärr gubbfan, i mitt hem, min mat…och hans kommentar…inte välkommen.

Igen, Olika kulturer. En svensk tycker mycket men vågar oftast inte säga ifrån på skarpen och börjar grubblar… Sedan väcker debatt. 

Många gånger har jag fått säga ifrån i sådana situationer, det gäller att vässa tungan och inte sura…men grejen är att om någon tycker att man är snygg så får man höra det också av en thai. Hela det thailändska samhället och mediavärlden är så inrotad i skönhet och normer på att vara smal och vit som en västerlänning! Du hittar inga solkrämer men whitening överallt. 

  

Så vad är min poäng eller vad vill jag säga? 
Säg ifrån, sluta grubbla… Visst, jag är också mån om mina barns välbefinnande och skulle bli ledsen…nej arg…om Tilda hade kommit hem och varit ledsen för att någon hade påpekat att hon är tjock och vill sedan banta. Jag skulle ringa hem till barnet i frågan och pratar vett med föräldrarna, eller så skulle jag knacka dörr! 

Här hemma kallade vi Tilda “pom-pui” när hon var en knubbis-bebis. Nu säger vi inget sånt och det är mest jag som rättar till Måns att han inte ska säga vissa ord eller meningar för Tilda är duktig på att upprepa de orden.