Första gången Måns hittade njurtapp var på CityGross i Kungens Kurva när vi var hon mina föräldrar. Han var överlycklig. Då grillade vi köttet och jag tyckte inte alls att det var gott. Det smakade lever.

Lever? Nejdå, njurtapp har inte alls med njure eller lever att göra men denna köttmuskel sitter tätt mellan flera organer. Nu är det så hett bland grillmästarna och vanliga folk har också fått upp ögonen för njurtapp. För att vara ärlig så visste jag först inte heller vad det var… men slaktarbiff har jag hört förr men köper typ ALDRIG! Sedan så fanns det inte heller i butikerna, förrän nu. Vi gar frågat i saluhallar och säljarna sade att de måste beställa in.   IMG_2522.JPG

Njurtapp = slaktarbiff. Det är en styckningsdetalj och är ni nyfikna på var den sitter kan ni googla 🙂 Stekgrad på njurtappen inte vara welldone, för de blir den inte gott..segt, smakade lever och bara konstigt tyckte jag första gången vi tillagade den.  Vi köpte med njurtapp igår på vägen till Mora och hade de i kylväska. Kött blir egentligen mörare om det får lufta sig i rumstemp och gärna några timmar innan tillagningen, som måbga andra livsmedel.

IMG_8453.JPGIMG_8447.JPG
Grillade njurtapp med gremolata. Till detta gjorde jag stekta kantareller med svartkål, grädde, västerbottenost och valnötter! Vi hade även grillade tomater och purjolök.

Ni kan nog tänka er att denna rätt är rik på UMAMI.

Köttet, gör det enkelt: klappa in olivolja på köttet och sedan salt & peppar. Båda bak och fram. Grilla rare/m.rare men helst inte welldone! Låt köttet vila i minst 15 min innan du skär köttet på tvärren. Lägg upp på en bricka, häll över gremolata. Dela med de du tycker om.

Gremolata: finhacka 5 stora vitlöksklyftor, 1 näve bladpersilja och zest av 2 citroner, 1/2 dl *olivolja, 1/2 dl rapsolja, *1/2 citron (saft av), s&p. Rör ihop.

*Använd en god olivolja, som du vill. Jag har inte mycket olivolja kvar därför hade jag i rapsoljan.

*saft av 1/2 citron kan uteslutas MEN jag tycker att det är godast med citrus smak som bryter det feta.

*du kan även klappa in gremolata i köttet och grilla, eller så hålla du på köttet efter grillningen.

RECEPT PÅ KANTARELLER MED SVARTKÅL KOMMER I NÄSTA INLÄGG 🙂