Ett sista inlägg från “graviddagboken”, sedan blir det att gravidblogga i realtid. Tack för tålamodet 🙂

26 aug 2016

Då har dagen kommit för KUB dvs tidig fosterdiagnostik för ev. kromosomavvikelser.

Vi har faktiskt inte tänkt på något speciellt förutom att vi skulle få se vårt barn på bild för första gången. Jag har mest tänkt på om det skulle vara tvillingar hehe, risk/chans finns ju beror på hur man vill se det.  Man kan även se könet på barnet redan nu, sägs det. Vår KUB-barnmorska sade att det är v.18-22 vid RUL man kan se bäst. Nu får ni ursäkta mig men villbara säga SKITSAMMA! VI VILL INTE VETA KÖNET! Jag vet att jag skrev KANSKE i några av mina tidigare inlägg men vi vill inte veta, även den här gången. Det är väl inte så konstigt. Lite spänning måste man få ha.

Jo, varför gjorde vi KUB-test den här gången? Jag är ju 36 år och det är gratis när man är 35 och upp. Det är för att vi som är gravida vid 35+ är en större riskgrupp.

KUB står för Kombinerat Ultraljud och Blodprov och utförs i vecka 11-14. Vid ultraljudsundersök-ningen mäts barnets nackspalt, underhudens och hudens tjocklek i nacken. Detta mått kom-bineras med resultatet från ett blodprov där halten av ett graviditets- och moderkakshormon mäts. Sannolikheten för Downs Syndrom beräknas och granskas av speciellt utbildade läkare och barnmorskor. Resultatet av KUB-testet är enbart en sannolikhetsbedömning. Om man vill ha ett säkert besked om eventuell kromosomförändring hos barnet måste man göra ett fostervattens- eller moderkaksprov.

– Libero Gravidboken

Resultat? Jodå, 1:20000. Det är det bästa man kan få i uträkningen har jag hört. Om det hade varit 1:50-1:200 så skulle vi få göra fostervattenprov eller moderkakprov.

Vi fick frågan om vill hoppa över KUB och göra fostervattenprov direkt för då är det 100% säkert resultet medan KUB är ju bara en sannolikhetsbedömning. Har man fått 1:20000 som vi så kvarstår inte erbjudandet om fostervattenprov. Det finns även risk för missfall om man gör det. VARFÖR SKULLE JAG GÖRA DET NÄR JAG KÄNNER ATT VI HAR ETT FRISK BARN och vi kunde se det senare på ultraljudet att det är ett aktiv barn med alla armar och ben. Jag måste lita på min intuition.

Intuitionen säger också att det är en POJKE den här gången. Förra gången gick jag emot de flesta som sade att Tilda var en pojke! Måns kunde dock tänka sig en flicka igen(!), med argument att Tilda är så rolig. En av varje är väl bra men Tilda kanske har roligare med en syster och har nån att pratar tjejsnack med. Jag och min yngre bror var ju som hund och katt och vi bråkade mycket…och fortfarande! No comment…

image
En av två bilder vi fick. Här tyckte bm att vi skulle få en bild, när h*n låg och sträckte på benen och därefter armarna. Hon tyckte det var så gullig och kommenterade det. Tror att hon sade att hon aldrig sett det tidigare trots hennes äldre ålder 🙂 och så skulle vi inte överanalysera bilderna då för de är super förstorade . fostret låg och verkligen sträckte på sig som man gör på morgonen ni vet när man vaknar! 🙂 Vi alla fick se det, trots den lille är nu 6 cm stor.

Nästa gång blir det RUL på Östra den 6 okt, då är vi i vecka 19.