Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Gravade äggulor till Påsk!

Gravade äggulor till Påsk!
Lästid: 3 min

Har du hört talas som gravade eller saltade ägg?

Om inte så är det en supertrendig i den culinariska västvärlden, kanske minst ett decenier tillbaka men nu har jag sett att fler och fler av svenska kockar och bloggare har hittat till dessa saltade ägg eller gravade/saltade äggulor.

Så självklart måste jag också testa haha!
Och det är ett kul projekt med barnen inför påsken.

Vill du se filmer på hur jag gjorde dessa äggulor – klicka här!

Efter att har utforskat cyberspace så var det inte mer än att sätta igång. Det var bara att bestämma sig för om man vill grava eller göra saltade. Socker och salt, eller bara salt. Det finns olika fördelning men jag kör lika delar socker som salt. Enklast.

Jag fick även en fråga på Instagram efter att jag publicerade resultet, om jag själv hade kommit på detta. I wish! Detta är över tusen års gammal knep som kineser gör. I Thailand när jag var liten gillade jag att äta ångkokta baozi (vita vetebullar med fyllning) med rödfläsk och saltade äggulor eller i moon cake!

Ett superenkelt ägg-projekt inför Påsk med barnen!

Ett super enkelt ägg-projekt och kul ge-bort present i påskägg eller som tillbehör på påsk-lunchbordet!

Det är inte bara äggulor man gör gravade/saltade äggulor av. Man gör faktisk hela äggen med skal som får ligga i saltlag. Helst ska det vara ankägg men det är svårt att få tag på. Det finns en bonde i Norrköpning tror jag men det är dyrt som 500kr för en låna ankägg.

Hur gör man?

Du behöver:
12 st äggulor
5 dl Salt + extra salt (efter tycke)
5 dl Socker
En bunke eller skål
En burk med lock alt fat med plastfolie

Bestäm dig för hur många äggulor du vill göra och välje behållaren därefter, jag gjorde 12st och valde ett fat utan lock. Då behövs det plastfolie.

Låt oss börja!
Blanda salt och socker i en skål. Knäcka äggen på bordet, ej på kanten av en skål. Detta för att hindra att ta sönder äggulorna. Gör det en och en men känner du dig modig så knäcka allihopa på en gång och fiska upp äggulorna. Ta bort alla stränger så mycket det går. Jag hade lite svartpeppar över mina äggulor också.

Häll saltblandningen i behållaren. Gör sedan en grop i saltet genom att använda ett ägg och trycka ner den. Lägg försiktig äggulorna i groparna.

Vänta i 48h eller 4-7 dagar!
Täck över äggulorna genom att strö över salt-sockerblandningen. Sedan ska de stå täckta med lock eller plastfolie. De ska stå i kylen i minst 48tim, vissa kör 4 till 7dagar.

Efter 5 dagar
Jag körde 5 dagar då barnen ville gärna gräva upp “ägg-skatter”. Du kan borsta äggulorna och/eller tvätta bort saltet i en skål med kalltvatten!

Lägg äggulorna på hushållspapper och torka av.

Varmluft 50 grader i 3tim
Därefter är processen lite olika beror på hur mycket tålamod man har dvs. om man vill torka i ugnen i 3tim på lägsta temperatur eller i kylen i silduk i ytterligare 1-2 veckor.

Jag körde på varmluft 50grader i 3tim. Vänd de efter halva tiden. Du kommer att se att äggulorna blir fastare och glansigare på ytan.

Vad har man de till och hur smakar dem?

Resultatet blev fina umami-bomber som man kan skiva i tunna skivor och har t ex i salladen, riva över pastan och rissotto i stället för parmesan eller lagar mat med dem som asiater gör typ i wok. Varför inte riva över glassen, lattjo! De smakar tja…äggulor med salta. Vissa jämför de med ost.


Kan man smaksätta äggulorna?

Nu när jag har testat de “naturell”. Då ska jag nästa gång testa att smaksätta med örter, tryffel, lime zest etc.

Kan man återanvända saltblandningen?

Saltblandningen kan återanvändas 2-3 gånger till men var beredd på att de blir fuktiga men du kan lämna saltblandningen ute över natten så att de får torka och sedan kör i en matberedare. Har du inte en matberedare som jag just nu inte äger så sparar i en påse och banka ut saltklumpar.

Hur länge håller de gravade/saltade äggulor?

Jag tror att de håller 2-4 veckor. Det är bara väntar och se… Uppdaterar den här informationen när jag vet mer.

Besök gärna Thaimorsan på Instagram där matbilder och filmer kommer upp före bloggen. Sök på #thaihemma och #thaimorsansmat för inspo

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge