Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

DIY: Goong ob wunsen i riskokaren!

Lästid: 2 min

Har du en riskokare? Gör du annat med den än att koka ris?

Goong ob wunsen – mungbönnudlar med räkor & bläckfisk

Igår tillagade jag en klassisk thairätt ”goong obb wunsen” dvs Ångade räkor med glasnudlar som även heter mungbönnudlar, som man annars gör i en lerkärl med lock och sedan in i en ångkokare eller ugn. Jag var lat och körde i en riskokare.

Bild lånad: kruamoomoo.com

Resultat?

Perfekt… tills jag tryckte på “Cook” en gång till! Oh no!

Tyckte att det gick lite väl fort att riskokaren tillagade rätten på 10 min, för det tar ju 20 min att koka ris i en riskokare! Så maten fick gå på eftervärmen i 10 min. Och jag borde inte trycka på “Cook” en gång till för riskokare stod och kokade…och kokade, förmodligen för att det blev mycket vätska från salladskålen så det skulle kokas bort. Glasnudlar blev sönderhackade typ… gott ändå.

Se filmerna på Instagram HÄR!

Så vill du göra denna rätt i din riskokare så låt riskokaren göra jobbet och sedan låt maten går på eftervärmen. Skaldjur, grönsaker och glasnudlar behöver en snabb tillagning och inte långkörning.

Har du inte en riskokare så går det bra i stekpannan och woka istället.


Det är en superenkel maträtt som tillagar snabb på 10 min. Rätt så hälsosamt och smalt med glasnudlar, skaldjur och grönsaker.

Recept

Räkor, okokta
2 näve Glasnudlar,
5 skivor Ingefära
2 klyftor Vitlök
Vitpeppar

Såsen

3 MSK Ljus soja
3 MSK Oostronsås
1 TSK sesamolja

Grönsaker efter tyckte som shitakesvamp, salladskål, lök. salladlök, selleri (endast blad), koriander… Det är vanligt med endast bladselleri.

Blanda allting och kör i riskokaren. Har man inte en riskokare så lägg i en lerkärl, ugnsform eller annat med lock. Kör sedan i ugnen 180 grader i 10-15 min.

Eller så woka du… fräs vitlök och ingefära, i med räkor och sedan grönsaker, i med nudlar och såsen. Woka woka, toppa med mer bladselleri eller koriander om du har. Lite vitpeppar och sesamolja på. Klart. Ät som den är eller med ris som tillbehör.


Sticky rice i riskokaren?

Du kan även koka STICKY RICE, som man annars skall först blötlägga riset i 8-10 timmar så oftast blir det på morgonen om vi ska ära den på kvällen, sedan ska man ångkoka. I vissa ångkokare finns det en extra grej för att kunna ångkoka. Jag har testar ångkoka sticky rice några gånger som vanligt ris MEN med mindre vatten. Metoden är att häll i mer vatten om det behövs och väntar med att riset blir klart, kallna till lite så att det går att tycka på ”Cook” en gång till. Att koka ris i riskokare tar exakt 20 min.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge