Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Gnocchi-vitlök-bryntsmör-ricotta-Parma-salvia

Lästid: 2 min

När jag och Måns såg Paolo Roberto göra gnocchi på TV4 i torsdags så fastnade det lite i huvudet på mig. Jag har bara gjort gnocchi 2 gånger och sist var det år 2007! Det är lite meck med färsk pasta med gnocchi tar lite mer tid då det bör räfflas för att såsen ska fastna för annars smakar de ingenting.

Så igår gjorde vi gnocchi till middag. Inspirationen kom som sagt från Paolo Roberto men han hade bara smör, salvia och Parmaskinka om jag kommer ihåg rätt. Jag följde verkligen inte något recept. Det gäller att prova sig fram för att få de rätta konsistensen. Måns fick koka potatis och det blev rätt mycket potatis, säkert 2 kg. Så det var bara rätta sig efter det eftersom jag pressade allt… döööh!

Jag fick för mig att koka vitlök i olivolja och sedan spara “vitlöksoljan” till senare. Färsk vitlök “stinker” ju så vill man ha en romatisk dejt med mannen därhemma så passar rostade vitlök bättre. Smaken blir nötigare och sötare. Passar mycket bra att mosa de mjuka vitlöken i bryntsmör eller vispad smör.

image15.jpg

Så kokar du vitlök: ta 1-2 huvud av vitlök och tar ut klyftor. Lägg vitlöksklyftor med skal i en kastrull med så mycket olja som täcker vitlöksklyftorna eller så mycket du vill. Du kan ta 50/50 olivolja+rapsolja eller 75/25. Hetta upp oljan och låt vitlöksklyftorna kokas tills de blir gyllenbruna. Låt de dra och svalna i oljan å sedan kan du klämma ut de krämiga vitlöksklyftorna ur skalet. Man kan såklart skala vitlöksklyftorna eller dela itu vitlökshuvudet lägga direkt i oljan. Vill du ha en väldoftande och god vitlöksolja, prova låta klyftor koka (utan skal) tills de blir kolsvarta!

Mitt gnocchi recept: 1 kg potatis, 5 dl vetemjöl/dinkelmjöl, 1 ägg och en skvätt olivolja. Blanda, knåda, fördela, ringla, rulla till små bollar, pressa och jobba med gaffel. Det tar ett tag innan man hitta den rätta tekniken. Koka i vatten med salt och olivolja och ta upp de med hålslev. De är klars när de flyter upp på ytan.

Alltså dubbelt så mycket potatis än mjöl. Jag hade 2 kg potatis och det gick nog 1 kg vetemjöl, 2 ägg och 1/2dl olivolja. Degen var lite kletig men när man rullar de så måste man ändå mjöla händerna. Jag hade även ricotta i slutet med egentligen hade jag tänkt ha de i degen. Nästa gång provar vi kanske rödbetsgnocchi, morotsgnocchi eller spenatgnocchi… Why not? Färgglada lär de bli.

GNOCCHI med bryntvitlökssmör, ricotta, parmaskinka och salvia

image

Här kan man se mitt och Måns sätt att rulla gnocchi!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge