När jag och Måns såg Paolo Roberto göra gnocchi på TV4 i torsdags så fastnade det lite i huvudet på mig.

Jag har bara gjort gnocchi 2 gånger och sist var det år 2007! Det är lite meck med färsk pasta och gnocchi tar lite mer tid då det bör räfflas för att såsen ska fastna för annars smakar de ingenting.

Så igår gjorde vi gnocchi till middag. Inspirationen kom som sagt från Paolo Roberto men han hade bara smör, salvia och Parmaskinka om jag kommer ihåg rätt. Jag följde verkligen inte något recept. Det gäller att prova sig fram för att få de rätta konsistensen. Måns fick koka potatis och det blev rätt mycket potatis, säkert 2 kg. Så det var bara rätta sig efter det eftersom jag pressade allt!

Jag kokade vitlök i olivolja och sedan spara ”vitlöksoljan” till senare. Färsk vitlök ”stinker” ju så vill man ha en romantisk dejt med mannen därhemma så passar rostade vitlök bättre. Smaken blir nötigare och sötare. Passar mycket bra att mosa de mjuka vitlöken i bryntsmör eller vispad smör.

image15.jpg

Så kokar du vitlök:
Ta 1-2 huvud av vitlök och tar ut klyftor. Lägg vitlöksklyftor med skal i en kastrull med så mycket olja som täcker vitlöksklyftorna eller så mycket du vill.

Du kan ta 50/50 olivolja+rapsolja eller 75/25. Värm upp oljan och låt vitlöksklyftorna kokas tills de blir gyllenbruna. Låt de dra och svalna i oljan å sedan kan du klämma ut de krämiga vitlöksklyftorna ur skalet. Man kan såklart skala vitlöksklyftorna eller dela i tu vitlökshuvudet och lägga direkt i oljan. Vill du ha en väldoftande och god vitlöksolja, prova låta klyftor koka (utan skal) tills de blir kolsvarta!

Mitt gnocchi recept:
1 kg potatis
5 dl vetemjöl/dinkelmjöl
1 ägg
En skvätt olivolja

Blanda, knåda, fördela, ringla, rulla till små bollar, pressa och jobba med gaffel. Det tar ett tag innan man hitta den rätta tekniken.

Koka upp vatten med salt och olivolja och ta upp de med hålslev. De är klara när de flyter upp på ytan.

Alltså dubbelt så mycket potatis än mjöl. Jag hade 2 kg potatis och det gick nog 1 kg vetemjöl, 2 ägg och 1/2dl olivolja. Degen var lite kletig men när man rullar de så måste man ändå mjöla händerna. Jag hade även ricotta i slutet med egentligen hade jag tänkt ha de i degen. Nästa gång provar vi kanske rödbetsgnocchi, morotsgnocchi eller spenatgnocchi… Why not? Färgglada lär de bli.

GNOCCHI med bryntvitlökssmör, ricotta, parmaskinka och salvia

image

Här kan man se mitt och Måns sätt att rulla gnocchi!