Det här med att många småbarnsmammor i social media blir skrämda av fluor och bestämmer att inte använda tandkräm med fluor på sina små. Att det skulle innehålla nervgift och att det skulle vara hämmande för barnets utveckling eller att man blir slö i hjärnan.

Första gången jag hörde en nybliven mamma säga att hon inte ska borsta tänderna på sin son med fluortandkräm var just min batndomsvän i Thailand. Hon hade läst något om att fluor inte skulle vara bra och nappade direkt och försökte tala om det för mig, att det inte skulle vara bra och vilka nackdelar det var.

Man får ju tänka och begrunda lite tycker jag. Hon med en avslutad universitetutbildning och har själv växt upp med fluortandkräm. Inget illa om henne men hon var fast besluten med att inte använda fluor på sin son men själv fortsätta med fluor i tandkräm. Hon tog typ till sig allt sånt skriveri med argument “allt som kan vara bra för barnen bör man ta till dig”. Öhm… 

Emma skrev ett blogginlägg “Barn ska använda fluortandkräm!” och i just detta inlägget så var det samma gamla artikeln som jag skickade bilderna till min thaikompis. Då svarade hon att hon hade börjat använda fluortandkräm när sonen var ett år, innan det – utan fluor. 

  
Tilda är snart 2 år och 5 månader. Det är svårt att borsta tänderna på henne men hon älskar att käka tandkräm och vill borsta själv, görna med min eltandborste! Det blir aldrig så lite tandkräm som skulle vara lika liten som hennes nagel på lillfingret enl. rekommendationen från Folktandvården…eller en ärta som de säger. Vi har försökt borsta hennes tänder med flourtandkräm för barn utan lödder sedan första tanden kom, när hon var 9 mån. Hon har lärt sig spotta ut när hon var typ ett år, hon ville härma oss men hon sköljer inte munnen. Varför skölja? Det är väl bra att sova med fluor på tänderna… Hon har munnen full med fina 16 tänder. 

Å så tänkte jag tillbaka. Har inte alla växt upp med flourtandkräm? Alla har väl träffat på “fluor-tanten” i skolan? Det var ju tvång med fluor-sköljning? Hur gjorde man förr i tiden när det inte fanns tandborstar och fluortandkräm? Hur såg tänderna ut på folk då (inte så vackra kan jag tänka mig) och på de gamlingarna nu?

Jag är ju inte uppvuxen i Sverige som ni nu vet. Jag gick inte heller årligen till tandläkaren…gör inte det nu heller. Haft typ tre hål i tänderna, dragit ut alla fyra visdomständer när jag var 20 och haft mest karies under mina 36 år. 

Så det här med fluor. Det verkar som att det finns inget svart på vitt om fluor. Det ena säger att det är big no no och det andra säger att det är ett måste. Vad fan ska man tro på nu? Ska man ge fan i fluor? 

Sedan är det ju så himla lätt att suga åt sig allt som skrivits i social media, det är så lätt att bli påverkad. Jag läste denna artikel som jag tyckte det var underhållande, läs “Den svenska fluorkrisen“.