Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Ge fan i fluor? 

Lästid: 2 min

Det här med att många småbarnsmammor i social media blir skrämda av fluor och bestämmer att inte använda tandkräm med fluor på sina små. Att det skulle innehålla nervgift och att det skulle vara hämmande för barnets utveckling eller att man blir slö i hjärnan.

Första gången jag hörde en nybliven mamma säga att hon inte ska borsta tänderna på sin son med fluortandkräm var just min batndomsvän i Thailand. Hon hade läst något om att fluor inte skulle vara bra och nappade direkt och försökte tala om det för mig, att det inte skulle vara bra och vilka nackdelar det var.

Man får ju tänka och begrunda lite tycker jag. Hon med en avslutad universitetutbildning och har själv växt upp med fluortandkräm. Inget illa om henne men hon var fast besluten med att inte använda fluor på sin son men själv fortsätta med fluor i tandkräm. Hon tog typ till sig allt sånt skriveri med argument “allt som kan vara bra för barnen bör man ta till dig”. Öhm… 

Emma skrev ett blogginlägg “Barn ska använda fluortandkräm!” och i just detta inlägget så var det samma gamla artikeln som jag skickade bilderna till min thaikompis. Då svarade hon att hon hade börjat använda fluortandkräm när sonen var ett år, innan det – utan fluor. 

  
Tilda är snart 2 år och 5 månader. Det är svårt att borsta tänderna på henne men hon älskar att käka tandkräm och vill borsta själv, görna med min eltandborste! Det blir aldrig så lite tandkräm som skulle vara lika liten som hennes nagel på lillfingret enl. rekommendationen från Folktandvården…eller en ärta som de säger. Vi har försökt borsta hennes tänder med flourtandkräm för barn utan lödder sedan första tanden kom, när hon var 9 mån. Hon har lärt sig spotta ut när hon var typ ett år, hon ville härma oss men hon sköljer inte munnen. Varför skölja? Det är väl bra att sova med fluor på tänderna… Hon har munnen full med fina 16 tänder. 

Å så tänkte jag tillbaka. Har inte alla växt upp med flourtandkräm? Alla har väl träffat på “fluor-tanten” i skolan? Det var ju tvång med fluor-sköljning? Hur gjorde man förr i tiden när det inte fanns tandborstar och fluortandkräm? Hur såg tänderna ut på folk då (inte så vackra kan jag tänka mig) och på de gamlingarna nu?

Jag är ju inte uppvuxen i Sverige som ni nu vet. Jag gick inte heller årligen till tandläkaren…gör inte det nu heller. Haft typ tre hål i tänderna, dragit ut alla fyra visdomständer när jag var 20 och haft mest karies under mina 36 år. 

Så det här med fluor. Det verkar som att det finns inget svart på vitt om fluor. Det ena säger att det är big no no och det andra säger att det är ett måste. Vad fan ska man tro på nu? Ska man ge fan i fluor? 

Sedan är det ju så himla lätt att suga åt sig allt som skrivits i social media, det är så lätt att bli påverkad. Jag läste denna artikel som jag tyckte det var underhållande, läs “Den svenska fluorkrisen“. 

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar om “Ge fan i fluor? 

  1. Tack för att du också skrev om detta! Jag blir så frustrerad när jag läser om hur utvecklingen backar! Snart är väl vi tillbaka på medeltiden igen och alla dör i olika hemska sjukdomar samtidigt som vi inte har några tänder kvar! Inga vaccin och ingen tandkräm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge