Jag blev sugen på denna soppa i några dagar nu men inte orkat göra den förrän idag.

Soppan är en klassisk thaigrönsakssoppa med räkor, vitpeppar och massa örter. Den är även känd för att vara en sort bantarsoppa eftersom peppar hjälper att bränna fett men soppan är mest känd för att öka produktionen av bröstmjölk hos ammande kvinnor. En gammaldags thailändsk huskur vill säga. Soppan är stark men peppar-stark och inte chilli. Allt thaikäk är inte spicy.

Det finns en uppsjö av recept om man googlar efter “Gaeng lieng” och det är inte alls svårt att göra om man vill testa. Man behöver en matberedare eller en mortel för att krossa och mixa en paste till soppbasen. Jag har inte följt någon recept och bara höfta lite (som jag brukar). Utöver ingredienserrna nedan så är det grönsak-/kycklingbuljong och räkor.

Paste: räkpaste, fingerrot, vitpeppar, shalottenlök, kokta räkor/torkade räkor

Räkpaste är fermenterad räkor och går ej att byta ut mot något annat. Räkpaste luktar inte gott men tillsammans med fingerrötter och thaibasilka så luktar soppan inte illa som man kan tro. Kan uteslutas helt om man inte vågar 🙂

Grönsaker som brukar ingå i soppan: zucchini, pumpa, minimajs, svamp, en sort nässla (tam-lung thai sweet basilika. Jag tog vad jag hade hemma…

Fingerrötter eller “gra-chaay” på thai, finns på Saigon Food Nordstan och andra välsorterad asienbutiker.

image image