Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Gaeng khiew hwaan – grön currygryta

Gaeng khiew hwaan – grön currygryta
Lästid: 2 min

Thai grön currygryta är också en av många kända maträtter från det thailändska köket bland många andra som Pad thai, tom kha gai, rödcurry, somtam (grön papayasallad, mitt recept är på kålrabbi).

Det var bara någon veckor sedan jag lagade till den här maträtten för Måns föräldrar i Halmstad. Då var det riktigt traditionellt med kokosgrädde, kycklinglårfiléer, thai små äggplantor, kaffirlimeblad, sötbasilika och färska chili smaksatt med fisksås och palmsocker. Det låter väl inte så svårt?

Bilderna blev inte som jag ville och jag orkade inte redigera så igår lagade jag Gaeng Khiew Hwaan igen, dock en vegetatisk version. Principen är det samma, bara kyckling har bytt ut till massor av goda grönsaker som shitakesvamp, skogsöronsvamp (kallas även för musöronsvamp), champinjoner, thai små äggplantor men extra protein som friterade tofu!

Jag gillar absolut inte att slänga ur mig att man kan ha vad som helst i en thaimaträtt. Nu har jag ju berättat vad som brukar vara i en traditionell thai grön currygryta så nu kan vi göra fusion haha… nejdå. Men just den här (även röd currygryta) så passar det med värmetåliga grönsaker som inte mojnar och blir grå i grytan så fort. Äggplanta går kanske inte att undvika men det finns lite trix dvs lägg de i kallt vatten med lite salt, och så skär man inte upp de små äggplantor förrän de ska ner i grytan.

Den här gröncurry brukar vara med gai dvs. kyckling men det går bra med fisk, tofu eller bara grönsaker. Jag gillar svampar, pumpa, paprika, bambuskott och minimajs.

Gaeng Khiew Hwaan – grön currygryta

Ingredienser (för en basic grön currygryta)

1 kg Kyckling (filé alt. lårfilé eller 1 pkt hård/fast tofu)
1 burk kokosgrädde (400ml)
1-3 msk grön currypaste
3-5 st små thai äggplantor alt. augergine
1 näve Söt basilika (plocka blad)
Spanskpeppar alt. thai chili (skivade)

1 kaka Palmsocker (hackade)
Fisksås (efter tycke)
Vatten (efter tyckte)

Förslag på andra grönsaker
Skogsöronsvamp, shitakesvamp, pumpa, butternutpumpa, zucchini, bambuskott, minimajs, paprika etc.

Prepp:
Tofu, tärna tofu i kuber, fritera eller stek tofu innan så att de inte går sönder till grytan. Vill du inte så lägg i som de är.

Kyckling, strimla eller skär i bitar som du vill.

Kaffir-limeblad, tina av om de är frysta. Vik i mitten och riv av mittensträngen. Då kommer din gryta att dofta gott!

Äggplanta, väntar med att kvartar dem. Men vill du skära upp de så lägg de i kallt vatten med salt.

Söt basilika, plocka blad och blötläg

Så gör du:

Värm 1/3 del av kokoskrämen i en djup kastrull på medelvärme och rör i grön currypaste. Rör och reducerar, låt sjuda tills kokosoljan spricker upp på ytan. Sänk värmen om det behövs.

Tillsätt kyckling/tofu, kaffir-limeblad, och lite mer kokoskräm. Låt koka i 5-10 min till kycklingen blir nästan klara. Nu kan du ha i grönsakerna och låt sjuda i 5 min. De små äggplantor och en del av sötbasilika tar du sist. Spä ut om du vill ha simmigare koncistens. Tänkt gryta, inte soppa. Smaka av med palmsocker. Balanserar hur söt du vill. Hwaan betyder söt ?

Har du i mycket grön currypaste så innehåller paste oftast redan salt så var försigtig med fisksåsen och krydda på vid serveringen. Garnera med skivade spansk peppar och färska sötbasilika. Serveras med jasminris eller basmatiris.

Kolla in min Instagram Highlights där du hittar alla mina matfilmer. Har du frågor så är jag ett mail eller en kommentar bort. Du når mig snabbast på Instagram om du använder Instagram 🙂

Ha en fin fredag!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge