Har jag berättat att jag extraknäckade som cirkelledare på Medborgarskolan i Lund när jag var student. Thaimatlagning. Otippad?

Det var snart 10 år sedan och det var samtidig som jag också var mentor i thaispråk vid LU plus modersmålslärare på deltid. Jag hade många bollar i luften kan man lätt säga…och samtidig festade jag en del och hade privata matfester och fixade sittningar (sittning = studentfest/middag på nation).

Det var nytt för mig att både vara modersmålslärare och cirkelledare. Att jag skulle leda en grupp och dela med mig alla mina kunskaper och intressen inom matlagning. I det här fallet var det just i det thailändska kokkonster. I två terminer gjorde jag detta. Jag hade varken körkort eller bil och jag gjorde alla mina matinköp i Malmö varje gång.

Jag jobbade med en kursplan och ”mina” recept som var såklart min mammas. Mer äkta klassiska thaikäk får man leta efter. Inget hopkok, inte försvenskad. Jag ville att mina kursdeltagare skulle få med sig så mycket som möjligt. Äkta vara, inga extra MSG i maten.

(null)

Första kurstillfällen var en chock för flera, dock på ett bra sätt. Vi lagade inte en rätt men tre! Första träffen lagade vi friterade vårrullar, tom yum goong (kryddig soppa med stora räkor) och en till rätt som jag nu inte minns nu. Alla var helt slut. Jag ville ju se hur många de klarade av. Trodde att jag hade skrämt iväg de och aldrig skulle komma tillbaka. Alla var där.

Vi lagade flera rätter varje gång och det var efter olika tema t ex snack/mellanmål, curry, wok, ”thai-tapas”, dessert samt lite basic kunskap om färska örter. Vi smakade också på exotiska frukter. Alla blev svettiga kan jag säga och vi hann med så mycket till allas förvåning. Lyckades avsluta med en gemensam sittning och städning varje gång också även ibland var det på håret att vi inte skulle hinna ut ur lokalen innan larmet gick haha. Vi hade skoj under de 3-4 tim som vi höll på. Ingen ville gå hem kändes det som.

Nu när jag ser olika kursutbud som finns så har det många som verkar jätteroliga. Nu är det het med raw food, meatless Monday, matlagning för män, surdeg, lär dig prova vin, brygga din egen öl, workshop etc. Det är nya tider och många roliga kurser finns det att gå.

(null)

Kursen i Göteborg på måndagskväll är fullsatt!

Varför ska ni gå en kurs på Medborgarskolan?
För det först så är det kul. Man får träffa olika människor som har samma intresse och i blandade åldrar (det var i alla fall så när jag höll i mina kurser). Man kan lära mycket på kursen och inte minst av varandra.

Man kan starta en egen studiecirkel!
Ja, det kan man. Vill du gå en kurs med dina vänner. Har ni samma intresse och det kan vara inom vad som helst. Ni kan få hjälp med att hitta lokal, kursmaterial osv. Jag kan tänka mig kicka igång en kurs i matlagning allt från thaimat till hur man öppna en ostron om nån skulle vara intresserad. Jag skojar inte 🙂

Har jag gått någon kurs på Medborgarskola?
Absolut! Jag har gått på flera, dock inte på matlagningskurser. Jag lärde mig MAGDANS och kubanskt salsa å gjorde det i 2 terminer vardera. Carola som är fortfarande instruktör för orientalisk magdans var grym duktig och inspirerande. Det var tider det. Det började år 2002 då min killkompis och jag var på öppet hus på Medborgarskolan i Lund och man kunde prova på olika danser. Han ville prova Line-dance och jag salsa å Magdans. Kan säga att han är nu mästare i line-dance i verklighet plus och är nu instruktör. Han tävlar å har tävlat flera gånger för Sverige å kan kalla sig världsmästare! Han är 100% thai och duktig i vad han gör.

Ni ser vad en kurs med Medborgarskolan kan leda till 😉
Gå en kurs du också!

(null)