Segt söndag. Alla sov till kl.9 förutom Tilda som vaknade 10:30! Sedan var det ”nej, mamma gör!” hela dagen. Den lilla bossiga Tilda försökte inte bråka så mycket med mig efter att hon har fått flera stora utbrott några gånger per dag och flera dagar i rad. Efter att jag har ändrat taktik och försökte ha ännu längre tålamod så har Tilda blivit lite bättre. Det är mest när hon och Måns håller på då det kan bli frontalkrockar och jag får rycka in (oftast efter att höra de två en längre stund prata och sedan utvecklas det till utbrott).


Vid frukosten försökte Tilda krångla. Det här med att hon SKA HA saker som inte finns och inget annat duger har vi tröttnat på. Först var det att hon ville ha pannkakor men det sade vi att vi kunde göra till lunch. Hon flippade istället när hon skulle ha en lila skål till yoghurten och matchande lila mugg till apelsinjosen men så sket det sig för den lila skeden var kvar hos farmor. Jag röt till rejäl men bestämd för att markera att det inte var ok och absolut inte ok att hålla på kasta ner saker från bordet när det inte passade henne. Samma med fötter på matbordet oavsett om vi äter eller när det inte är nåt på bordet. Jag röt tillåt Måns också när han lade upp benen på matbordet!  Jag får plocka fram ”köks-nazi” i mig oftare för det var effektivt. 

Jag var hård men mjuk efteråt, då ville hon till och med sitta bredvid mig. Inget större bestraffning än att hon inte fick sitta med oss om hon var dum och hon flytta tillbaka sin stol själv. Mitt sista och bästa vapen är Klyx (lavemang) och jag behövde inte ens ta fram paketet hehe. Jag bara frågade ”vill du ha medicin i rumpan?” och ett snabbt nej blev till svar. Då kunde vi prata igen och inte höra massa gnäll och gråt. Från 30-60 min bråk till 10 min. Bossig och lära sig ta plats ska hon absolut göra men att bråka om fel färg på en sked och att vi ska åka till farmor också hämta eller köpa nya…no, no, no.


Måns var iväg på grillning på kvällen och såg EM-finalen hos en gammal kollega. Tilda och jag gjorde sushi igen. Sedan ville hon bada med Prim (och trängas i babybadet) och det gick bra. Vi var redan i sängen kl.20 vilket var rekord och jag kunde se en liten glimt av ”egentid” med tv och sushi. Tilda försökte sova efter att jag läste Bajs-Plutten för henne…och vad hände? Jo, då var Prim pigg, glad och pratade så att Tilda också blev pigg. Jag gav upp lite…gick och åt lite sushi i alla fall och då ropade Tilda ”jag vill också ha lite mat i magen, jag är lite hungrig”. Då satt vi och åt sushi, yoghurt, borstade tänderna igen och spelade nåt lärande spel. Läggningen blev från kl.19-22.30. Det gäller att inte ha annat för sig och inte bli arg.

I tre dagar har jag försökte ge Tilda extra mycket uppmärksamhet och jag vet att det går att resonera med henne. Vi pratade idag också om att inte slåss med kompisar. Då berättade hon att hennes kompis slog henne och hon visade gesten framför sitt ansiktet som kompisen gjorde och att hon viftade också framför ansiktet för att skydda sig. Då sa jag att hon nästa gång skulle ropa på oss eller kompisen mamma/pappa. Hon svarade ”ja jag säger då STOPP!”. Mycket inlevelser var det plus att Tilda undrade ”vad blev han sur för?”. Hon ställer mycket frågor nu. Så fort hon hör nya ord så frågar hon direkt vad eller varför. Vi har beslutat att aldrig mer säga ”jag vet inte” eftersom det blir bara tusen frågor och frustration för alla parter.

Frontalkrocksfasen ja. Ös med mer  uttmärksamhet och lyssnar på de små också.