Hur svårt är det att få ut sitt GRUNDSKOLEBETYG från 90-talet? 

Just nu känns situationen mycket hopplös. Min bror har kvalat och klarat ett test för att få gå en guideutbildning på universitetet i Thailand. Brorsan har lagt ner närmare 10000 SEK på att få utbilda sig, ja man måste bekosta universitetsutbildning själv i Thailand. Precis som i Sverige så har Thailand HÅRDA regler. Vill de ha ett dokument så ska de ha det! 

Han kommer få gå utbildningen men han kommer inte få ut sin guidelicense. Han har väl jobbat som guide i 4 år och nu behöver han en guidelicens för att kunna få fortsätta jobba och behåller jobbet. Det är något som den thailändska myndighet har utfärdat för de “utländska guider”, fast han jobbar som en Thai med Thai id.

Problemet i detta är att, man ska kontakta den skola man har avslutat sin utbildning. Jag har mailat skola, ringt, kontaktat å fyllt i nätblanketter för att beställa betyg/intyg. INGEN vet hur man ska gräva fram min brors betyg från typ 1997! Kommunarkivet visste inte ens om de har kvar dem. 

Ringde skolan så var rektorn inte på plats en dan. Fick ett nummer till intendenten på kommunarkivet. Mailat rektorn och rektorn vidarebefordrat mailet till kommunarkivet. En medarbetare på kommunarkivet vidarebefordrat ärendet till INTENDENTEN. Igår ringde jag upp intendenten som blev typ arg på mig! Inte alls trevlig trots att jag var trevlig och försökte förklara situationen. Istället så gav intendenten mig en avhyvling och talat om för mig att 

“genom att ringa så stressar du mig, det är det DU gör! Jag är mitt uppe i annat och jag har lovat att återkomma senast fredag. Vi måste kolla på det för det var länge sen och vi vet inte om vi har kvar betyget” 

Jo, grejen är att nu är det fredag och de går hem kl.14.

Brorsan har inskrivning på universitetet på måndag. Nu gör det kanske inte så mycket att brorsan inte får intyget idag men det känns som INGEN vill ta ärendet och inte heller på allvar! 

Det ligger egentligen på rektorn som behöver i första hand skriva ett intyg på engelska. Sedan måste brorsan skicka in alla dokument till det thailändska Skolverket för granskning. De kommer kontakta Sverige för att få det bekräftad. 

Nu undrar ni kanske varför det inte räckte med ett intyg från gymnasiet för detär ändå högre än grundskola. I Sverige går man ju 1-9 grundskola och sedan 1-3 på gymnasiet. I Thailand räknar man grundskola 1-6 och sedan gymnasiet 1-3 och 4-6. Detta är problemet. Brorsan har alltså bara gymnasiet 4-6 men inget 1-3 att presentera. 

Vilken soppa. De på skolan och kommunarkivet bara lagt saken åt sidan i veckor å nu fick man tag i någon å ändå har de bollat mellan varandra. 

Mina föräldrar ör i Thailand å kan inte gräva i lådorna å jag sitter här i Göteborg å får utskällning att jag stressar en trög arbetande kommunarbetare. 

——-

Uppdatering: de hörde aldrig av sig innan kl.14 varken på mail eller telefon men en utredare/registrator mailade och att jag skulle kontakta kommunarkivet… Ni hör? Har inte jag gjort det? Ingen vet nånting i det gröna höga kommunalhuset i Tumba, BOTKYRKA KOMMUN!!!

Så här svarade registratorn i tre olika mail:

Vi skickar vidare frågan till grundskolan ifråga om de kan översätta grundskolebetyget. Det finns ingen översättning centralt i kommunen utan det är skolan som utfärdar betygen som kan översätta om betygen inte är för gamla. Om skolan inte kan översätta får man kontakta Kammarkollegiet eller auktoriserad översättare.” 

“Ja, rektorn ska svara om de kan utfärda det åt dig.”

“Skolans svar. Har ni kvar betygen i pappersform? Isf kan ni skicka dem till Kammarkollegiet eller en översättare för att få ett intyg på engelska. Annars kan ni kontakta Kommunarkivet för att få ut kopior på betygen, som de kan skicka till skolan för att se om de då kan skriva ett intyg, men de brukar inte kunna det när det är gamla betyg.”

ASSÅ? Menade de att om Kommunarkivet inte hittar betyget så blir det inget intyg alls? Hur svårt är det? Kan de inte kolla i registret att brorsan hade gått i skolan 1994-1997?